RECEPT

Dorayaki-pannekoekjes

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: dorayaki-pannekoekjes. Tussendoortje; 15-20 stuks.

Pay-Uun Hiu
Dorayaki-pannekoekjes. Beeld Pay-Uun Hiu
Dorayaki-pannekoekjes.Beeld Pay-Uun Hiu

Doe je best', zegt Tokue in de Japanse film An tegen de rode adukiboontjes die in een enorme pan borrelend transformeren tot 'an' oftewel 'anko': rode bonenpasta waarmee de dorayaki (zoete kleine pannekoekjes) worden gevuld, een typisch Japanse streetfood-lekkernij.

Boontjes, zo leert de oude vrouw aan de uitbater van het dorayakiwinkeltje, moet je met liefde behandelen, want ze komen van ver. Je mag niet te hard roeren, want dan breken ze. Je moet ze gelijkmatig afspoelen, anders worden ze bitter. Je moet ze rustig laten wennen aan het zoet. Maar je moet vooral naar hun verhalen luisteren, zegt ze.

'Ah anko, dat is mijn favoriete zoetigheid', verzucht ook mijn Japanse koorgenote M. als ik haar naar het recept vraag. Aziaten en rode boontjes zijn altijd goed voor verhalen vol verlangen en heimwee. Er zijn beroemde gedichten met de boontjes als symbool voor een verre geliefde. Maar zelf maken? Welnee, zegt ze. 'In Japan laten we het gewoon thuis bezorgen. Ik heb nog nooit dorayaki gemaakt.'

Bereiding

Dan maar zelf experimenteren, met de filmbeelden vers in het geheugen en met hulp van het Japanse kookboek Itadakimasu van Fumi Dehnst en Anne Schmidt. De rode bonenpasta is in blikjes te koop, maar in de film staat dat gelijk aan heiligschennis, want an is de ziel van de dorayaki.

Zet dus de avond van tevoren de bonen in de week. Breng ze met het water aan de kook, giet het water af. Doe schoon water bij de bonen, breng opnieuw aan de kook en laat ze op zacht vuur in ca. 1,5 uur gaar worden.

Ingrediënten

Voor de bonenvulling:
300 g gedroogde aduki-bonen
250 g witte suiker
snufje zout

Voor de pannekoekjes:
3 eieren
150 g suiker
180 g bloem
1/2 theel. bakpoeder
75 ml. water
1 eetl. honing
1 eetl. mirin

Giet de bonen af en bewaar het vocht. Voeg de suiker en het zout toe aan de bonen, doe er wat kookvocht bij zodat ze net onder water staan en laat nog 10 minuten pruttelen. Laat dan met het deksel van de pan het overtollig vocht eruit koken en stamp de bonen fijn (of laat ze heel, naar eigen voorkeur).

Maak nu de pannekoekjes: klop de eieren met de suiker schuimig. Laat het bakpoeder in het water oplossen. Zeef de bloem boven het eiermengsel. Voeg het opgeloste bakpoeder, de honing en mirin (zoete rijstwijn) toe en klop alles tot een glad beslag. Bak op matig vuur in een koekenpan kleine pannekoekjes (ca. 8 cm. doorsnee, een juslepel beslag). Ze smaken een beetje naar eierkoek. Laat iets afkoelen. Neem een pannenkoekje, doe er een lepel van de bonenvulling op en druk er een tweede pannekoekje op.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

null Beeld Volkskeuken
Beeld Volkskeuken
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden