Dorade voelt zich prima thuis in de Waddenzee

De dorade, de roofvis met scherpe tanden die vaak op de menukaart staat in landen rond de Middellandse Zee, is aangetroffen in de Waddenzee....

Marieke Aarden

De dorade, in Nederland aangeduid als goudbrasem, voelt zich waarschijnlijk thuis in de warmere Waddenzee, waar door klimaatverandering de watertemperatuur is gestegen.

Het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek (NIOZ) op Texel heeft de goudbrasem ontdekt. Vier jonge goudbrasems van 12 à 13 centimeter zwommen in de fuik die het NIOZ al sinds 1960 bij de ingang van de Waddenzee heeft liggen, in het Marsdiep tussen Den Helder en Texel. Op 29 en 30 augustus en 2 september kwamen de visjes binnen.

Helemaal zeker is het NIOZ niet, dat de jonge visjes uit de vrije wateren van de Middellandse Zee afkomstig zijn. Het kan ook gaan om exemplaren die gekweekt zijn in visvijvers. Aquacultuur van dorade komt vaker voor in landen rond de Middellandse Zee en daaruit zouden ze kunnen zijn ontsnapt.

‘Het gegeven echter dat het hier om jonge exemplaren gaat, maakt het zeer aannemelijk dat het om wilde vissen gaat. Juist de jongen zijn geneigd grote tochten te ondernemen, waarschijnlijk om nieuw leefgebied te koloniseren’, zegt NIOZ-medewerker Jan Boon.

Net als de pelser zal ook de goudbrasem zich slechts tijdelijk in de Waddenzee ophouden, verwacht Boon.

Dat geldt niet voor de zeebaars, die vroeger alleen in zuidelijker wateren voorkwam maar nu algemeen is in de Waddenzee. Ook de zeekarper, die hetzelfde verspreidingsgebied heeft als de goudbrasem, wordt elk jaar in de Waddenzee aangetroffen. In het Marsdiep is de zeekarper al elf keer in de fuik van het NIOZ gezwommen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden