Dopingzaak verstoort feest Lagat

Zijn Australische manager hield ondanks de gouden medaille van Bernard Lagat een verbeten trek om de mond. James Templeton wilde feestvieren met zijn atleet, maar de vragen over de bizarre dopingzaak waarin de Keniaanse atleet vorig jaar verwikkeld was, verstoorden de jubelstemming....

Lagat (29) werd zaterdagavond wereldkampioen op de 3000 meter, na een enerverende strijd met de Portugees Rui Silva en de jonge EthiopiMarkos Geneti. Gert-Jan Liefers werd in dit geweld, waar zich ook nog een tweetal Spanjaarden in mengde, zesde. Meer zat er voor hem niet in. De Zuid-Europese en vooral Afrikaanse oppositie was weer eens te machtig.

Manager Templeton had het ongetwijfeld graag anders gezien, maar de gesprekken na de wedstrijd gingen nauwelijks over de race zelf, maar vooral over de vreemde dopingzaak waarin Lagat in 2003 was verwikkeld.

Bij de WK in Parijs trok de Keniaan, na Hicham El Guerrouj de beste miler van de wereld, zich terug. Blessure, aldus de teamarts. Een leugentje om bestwil, bleek enige dagen later. De Keniaan was begin augustus tijdens een controle positief getest op epo.

Einde carri van een prachtig atleet, zo leek het, exit de beminnelijke Bernard Lagat. Had epo, na eerst de wielerwereld op haar kop te hebben gezet, nu ook al de hooglanden van Afrika bereikt? Was Lagat, een intelligente jongeman die in de VS studeert, het slachtoffer geworden van een nietsontziende manager met dollartekens in de ogen?

In de Keniaanse media verschenen verhalen over nae Afrikaanse atleten die door niet nader genoemde managers zwaar onder druk zouden worden gezet om te 'gebruiken'. Er werden termen als 'slavendrijvers' gebruikt, gewetenloze mannen die sporters Russian Stuff zouden toedienen.

Ruim een maand na afloop van de WK kreeg de zaak een bizar vervolg. De B-test van de urine van Lagat viel in het dopinglab van Keulen negatief uit. Niet langer werden er sporen van kunstmatig epo bij de atleet gevonden.

Manager Templeton stuurde terstond per email een lang document rond, waarin de vooraanstaande Duitse celbioloog Hans Heid, als representant van Lagat in Keulen aanwezig bij het uitvoeren van de contra-expertise, een groot aantal vraagtekens zette bij de in de sportwereld gangbare epo-test, die ook bij wielrenner Bo Hamburger al eens tot tegenstrijdige waarden had geleid.

In het kort gezegd zou de dure epo-analyse, die ingewikkeld is en alleen kan worden uitgevoerd door ervaren laboranten, niet deugen. Heid en Lagat riepen op om de huidige test in de koelkast te plaatsen, totdat er een zorgvuldiger methode ontwikkeld zou zijn. 'Onschuldige sporters kunnen het slachtoffer worden van deze epotest.'

Hoewel andere dopingdeskundigen Heid bijvielen, gaf de atletiekfederatie IAAF geen krimp. De federatie blijft, net als het IOC en WADA, 'volledig' op de test, die in 2000 geroduceerd werd, vertrouwen.

Lagat was, vertelde hij zaterdag, door 'een hel' gegaan. 'Je bent machteloos. Ik wist dat ik niets gebruikt had. Ik slik niet eens supplementen. Ik voelde me als de man die onterecht beschuldigd is van seksueel misbruik van kinderen. Je kunt je niet verweren. Erger nog: je voelt je smerig, ook al heb je niets gedaan. Je weet de kritische ogen van de gehele wereld op je gericht.'

Toen de contra-expertise negatief bleek en de schorsing werd opgeheven, viel er een enorme last van hem af. 'Alle haat, agressie en boosheid die zich in mijn lijf hadden samengebald, heb ik omgezet in positieve energie.'

De kersverse wereldkampioen 3000 meter zal zich de komende zomer richten op de strijd op de 1500 meter, met als hoogtepunt ongetwijfeld het duel met El Guerrouj in olympisch Athene. De Marokkaan, al tien jaar de onbetwiste koning op de 1500 meter, greep bij de laatste twee Olympische Spelen steeds sensationeel naast het goud.

Lagat wilde nog niet vooruitkijken naar die eventuele tweestrijd. 'Dat kan ik pas als ik mijn eerste wedstrijd op de 1500 meter van het seizoen heb gelopen. Bovendien, ik moet me in juni bij de Keniaanse kampioenschappen nog plaatsen voor de Spelen. Ook dat is niet eenvoudig.'

Hij vertelde het met een groenblauw dopingformulier in de hand. Als de nieuwe wereldkampioen moest hij binnen een uur na de finish nog een plasje inleveren. Of hij niet bang was voor nogmaals een onterechte positieve test?

'Het systeem is niet zonder fouten. Maar ik heb er als atleet geen controle over. Ik lever straks mijn flesje in, vervolgens weet ik niet wat ermee gebeurt. Ja, dat maakt me als sporter enorm kwetsbaar. Maar heb ik een keuze?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden