Vier vragen

Dopinggebruik bij de Rabobankploeg: zijn er consequenties te verwachten?

Bij de Rabobankploeg werd doping tot 2007 getolereerd, schreef de Volkskrant zaterdag. Zijn er consequenties te verwachten?

Michael Rasmussen wint de 16de etappe van de Tour de France in 2007, bovenop de Aubisque Beeld EPA

Wat maken de verhalen in de Volkskrant duidelijk?
Daaruit blijkt dat zich bij de Raboploeg zaken hebben afgespeeld waarvan de buitenwereld het bestaan nooit heeft geweten. Beleidsbepalers en renners van de ploeg hebben altijd beweerd dat ze niets met doping te maken hadden. Dat kan, maar dat geldt zeker niet voor iedereen in de ploeg.

Waarom neemt de Rabobank geen maatregelen?
Een woordvoerder van de bank zei zaterdag: 'Over die periode (1996-2007, red.) hebben we indertijd al een extern onderzoek gedaan. Daarna hebben wij besloten de structuur aan te passen om ons zerotolerancebeleid te kunnen naleven. Er is vanaf 2007 een nieuwe Raad van Commissarissen en een nieuwe leiding.'

Dat laatste is slechts ten dele waar. Het onderzoek dat de bank in 2007 liet uitvoeren naar de affaire-Rasmussen kostte de toch al afbouwende ploegarts Leinders en ploegleider Breukink weliswaar hun plek in de directie, maar in 2010 werd Breukink gepromoveerd tot technisch directeur. Dat maakt hem de sportief eindverantwoordelijke bij de ploeg.

Twee ploegleiders die in 2007 voor Rabo werkten, doen dat nu nog: Erik Dekker en Adri van Houwelingen. Daarmee is overigens niet gezegd dat zij iets met doping te maken hadden. De directeur sinds 2008, Harold Knebel, is wel van buiten het wielrennen afkomstig. Hij reviseerde zijn ploeg om de grip op de renners te kunnen verstevigen, zoals de bank het graag wilde.

Waarom stelt de Dopingautoriteit geen onderzoek in naar de ploeg?
De directeur van de Dopingautoriteit, Herman Ram, zegt 'geschokt' te zijn door de verhalen. Doping in de Raboploeg tussen 1996 en 2007 lijkt hem 'structureel' van aard. Maar hoe 'interessant' hij het allemaal ook vindt, voor hem is het geen optie om alsnog in de ploeg te gaan graven.

Er is onvoldoende grond om een tuchtzaak te beginnen, aldus Ram. Omdat een dopingzaak na acht jaar verjaart, kunnen betrokkenen alleen voor doping worden bestraft als dat in 2004 of daarna gebeurde. Maar bekentenissen, documenten of rekeningen die op doping duiden, heeft Ram nooit bemachtigd.

Het is maar de vraag of dat ooit, in elk geval voor 2015, gaat gebeuren. Vanaf dan is de gewraakte Raboperiode definitief verjaard.

Hebben de verhalen consequenties voor de Raborenners van nu?
Nee. Gesink, Mollema en Kruijswijk kunnen nog steeds in alle rust naar de Tour de France toewerken. En Theo Bos zal onverminderd hard proberen een sprint te winnen in de Ronde van Italië. Op sportief vlak wordt de ploeg niet geraakt.

Van de renners van nu fietsten er slechts drie ook in 2007 voor de ploeg. Bewijzen dat deze renners iets met doping te maken hadden, ontbreken. Dat is een veilige gedachte, voor wie de Raborenners van het heden een warm hart toedraagt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.