Update

Dopingautoriteit gaat Nederlandse connecties in Usada-rapport onderzoeken

De Nederlandse Dopingautoriteit gaat stukken opvragen bij het Amerikaanse anti-dopingagentschap USADA. Daarin worden mogelijk Nederlandse connecties beschreven, als onderdeel van het omvangrijke dopingrapport dat gisteren door Usada werd gepubliceerd. Dat zegt directeur Herman Ram.

Pieter Sabel
Levi Leipheimer in zijn tijd als renner voor de Rabobankploeg in 2004 op de Alpe d'Huez tijdens de Tour de France. Beeld ANP
Levi Leipheimer in zijn tijd als renner voor de Rabobankploeg in 2004 op de Alpe d'Huez tijdens de Tour de France.Beeld ANP

In het gisteren gepubliceerde rapport wordt met name zevenvoudig Tourwinnaar Lance Armstrong afgeschilderd als de spil van een omvangrijk en geraffineerd dopingprogramma bij de voormalige ploeg van Armstrong, US Postal. Maar ook voormalig renner van de Rabobankploeg Levi Leipheimer bekent dopinggebruik in zijn onder ede afgelegde verklaring in het rapport, en Michael Boogerd werd ermee in verband gebracht.

Ram: 'Ik heb mijn Amerikaanse collega's ten eerste gefeliciteerd met hun voorbeeldige werk, ik heb bewondering voor de grondigheid waarmee dit is aangepakt. En ik heb gevraagd om de stukken met mogelijke Nederlandse connecties op te sturen. Maar er kunnen weken overheen gaan voordat die in ons bezit zijn.'

Of er Nederlandse aanknopingspunten zijn in het USADA-rapport, kan Ram nog niet zeggen. 'Daarvoor is het nog veel te vroeg.' Ram wijst er overigens op dat dopingzaken een verjaringstermijn hebben van acht jaar, en dat het Amerikaanse rapport over een periode gaat die langer dan acht jaar geleden is.

Aangifte
De SP wil dat de Dopingautoriteit aangifte doet als zou blijken dat er betrokkenheid is van Nederlandse wielerploegen, renners of artsen bij de dopingzaken die nu naar buiten komen. Dat stelt SP-Tweede Kamerlid Renske Leijten tegenover persbureau ANP.

De VVD vindt de bestrijding van de doping een verantwoordelijkheid van de sportbonden. De verhalen over een uitgebreid dopingnetwerk in het wielrennen acht VVD-Tweede Kamerlid Bart de Liefde slecht voor het aanzien van de sport. 'Het lijkt me dat dit soort gedragingen niet helpen publiek, fans en sponsoren te binden', aldus De Liefde.

Het CDA wil opheldering van minister Edith Schippers (Sport) over de aanpak van doping in Nederland. De partij wil dat justitie en douane gegevens kunnen delen met de Nederlandse Dopingautoriteit. Anders is een onderzoek zoals het Amerikaanse dopingbureau heeft gedaan, hier niet mogelijk. 'Dopingschandalen krijgen we in Nederland nu lastig boven water', aldus CDA-Tweede Kamerlid Hanke Bruins Slot.

Het CDA wil verder weten hoe het staat met de dopingwet die oud-minister Ab Klink 2 jaar geleden heeft aangekondigd. Met die wet kan ons land laten zien het probleem serieus te willen oplossen. 'Als we dat niet doen, raken we internationaal achterop in de strijd tegen doping', zegt Bruins Slot.

Directeur Herman Ram van de Nederlandse Dopingautoriteit. Beeld ANP
Directeur Herman Ram van de Nederlandse Dopingautoriteit.Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden