Doping werd getolereerd in Raboploeg

Sinds de oprichting in 1996 werd het gebruik van doping tot in ieder geval 2007 getolereerd binnen de Rabobankploeg. De keuze voor stimulerende middelen was vooral de eigen verantwoordelijkheid van de renners. De ploegarts zorgde ervoor dat hun gezondheid niet in gevaar kwam. Dit blijkt uit onderzoek van de Volkskrant, waarbij met tal van hoofdrolspelers van toen werd gesproken.

VAN ONZE VERSLAGGEVER MARK MISÉRUS

LAAKIRCHEN - De bank heeft zich altijd laten voorstaan op het onkreukbare imago van de wielerploeg. Maar drie (voormalige) renners, onder wie Michael Boogerd, zijn klant geweest bij de dopingbloedbank Humanplasma, zegt Stefan Matschiner. Matschiner was de spil in de geruchtmakende Oostenrijkse dopingaffaire.

Matschiner begeleidde op één na alle 37 sporters die tussen 2003 en 2006 bloedtransfusies ondergingen bij de Weense bloedbank. Hij maakte de afspraken voor ze en onderhield contact met de renners, atleten en andere sporters die in het geheim naar de hoofdstad kwamen.

Volgens Matschiner heeft behalve Boogerd nog één andere Nederlandse sporter zijn bloed laten opslaan in Wenen. Hij wil niet zeggen wie dat is. Boogerd spreekt alle beschuldigingen tegen. 'Ik blijf ontkennen dat ik daar ben geweest', aldus de succesvolste Raborenner van de laatste vijftien jaar.

Dopinggebruik werd in de ploeg getolereerd en in goede banen geleid door de medische staf, vertelden betrokkenen aan de Volkskrant.

Theo de Rooij, directeur van de Raboploeg van 2003 tot 2007: 'Als je om je heen een aantal kundige mensen hebt die de signalen van die renners goed oppakken, dan kun je afremmen en bijsturen.'

De Rooij ontkent niet dat doping is gebruikt in de ploeg. 'Als het is gebeurd, is het een weloverwogen beslissing van de medische staf geweest.' Dat renners naar Humanplasma gingen, is 'nieuws' voor hem.

Hij erkent dat hij renners tot de orde heeft geroepen, omdat ze buiten de ploeg hun eigen medische begeleiding wilden organiseren. 'Rasmussen was wat dat betreft niet de eerste. Ik heb er al eens eerder disciplinair gestraft.' Door renners niet op te stellen in wedstrijden, bijvoorbeeld. De Rooij zette klassementsleider Rasmussen in 2007 uit de Tour vanwege dopingverdenkingen.

Volgens De Rooij werden geen onverantwoorde risico's genomen door de ploeg. 'Maar ook als het gaat om medische begeleiding, zal je de randjes moeten opzoeken. Je kunt toch niet zeggen: je waagt je leven (in de afdaling van een berg, red.), maar als het om de medische begeleiding gaat, maakt het allemaal niet uit. Dan ben je toch geen topsporter? Voor mij heeft altijd vooropgestaan: de gezondheid en het welbevinden van de renner op korte en lange termijn.'

Volgens De Rooij was het de verantwoordelijkheid van elke renner om te bepalen hoe ver hij wilde gaan op medisch gebied. Hij ontkent dat doping is aangemoedigd of betaald door de ploegleiding. Doping was officieel niet toegestaan bij Rabobank.

Bij veel ploegen was in de vorige twee decennia sprake van doping. Talloze renners testten positief op verboden middelen als epo.

De Rabobank wilde niet reageren.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden