Doping bedreigt olympische toekomst gewichtheffen

Sydney, zondagavond 17 september: de Bulgaarse Izabela Dragneva is gehuldigd als de eerste olympische kampioen in het gewichtheffen. De internationale pers wacht in een belendende zaal om haar gevoelens daaromtrent vast te leggen....

De Olympische Spelen zijn nauwelijks begonnen of de internationale gewichthefbond moet het eerste relletje over dopinggebruik al in de kiem smoren. Twee Roemeense gewichtheffers zijn van deelname uitgesloten. Aján beschouwt het als een incident en vooral als een bewijs van de serieuze aanpak om dopinggebruik uit te bannen.

Maar vijf dagen later is het incident een affaire geworden. De Bulgaarse delegatie heeft zich onder druk van de IWF uit het olympisch toernooi moeten terugtrekken, nadat drie van haar sporters positief waren gebleken bij dopingtests. Een van die drie is Izabela Dragneva.

Zij heeft haar gouden medaille, veroverd in de klasse tot 48 kilo, ingeleverd en die hangt nu om de nek van de Amerikaanse Tara Nott, de nummer twee van zondag. Ook Sevdalin Mintsjev, die brons won in de gewichtsklasse tot 62 kilo, is betrapt op dopinggebruik.

Woensdag werd al bekend gemaakt dat zilveren-medaillewinnaar Ivan Ivanov (tot 56 kilo) tegen de lamp was gelopen bij een onverwachte controle. Bij alle drie zijn sporen van plaspillen gevonden die worden gebruikt om af te vallen, maar ook als maskeringsmiddel. Dragneva en Mintsjev hebben inmiddels het atletendorp verlaten, Ivanov weigert dat vooralsnog.

De dopingkwestie roept opnieuw de vraag op of gewichtheffen nog wel een plaats verdient in het olympisch programma. Dat was al het geval in Seoul (1988) toen ook Bulgaarse gewichtheffers werden betrapt.

'Dat is destijds slechts even aan de orde geweest, maar nooit serieus overwogen', aldus Aján. 'U mag niet vergeten dat de IWF van alles onderneemt om doping uit onze sport te weren. Zo zijn alle deelnemers aan de Spelen vooraf door ons getest. Welke andere bond doet dat?'

Bij controles kwamen de overtredingen van Mateas en Cihareau aan het licht. De Roemeense bond betaalde 125 duizend gulden, een boete die de IWF heeft ingesteld, om toch te kunnen deelnemen aan de Spelen.

Als drie gewichtheffers uit één land binnen een jaar positief worden getest, moet de verantwoordelijke bond dat bedrag betalen om toch in competitie te blijven. Het wordt gebruikt om in het betreffende land doping te bestrijden.

Maar in het geval van Bulgarije is die uitweg geblokkeerd. Kennelijk is de IWF bang dat toekomstige medaillewinnaars uit Bulgarije de sport nog verder in diskrediet brengen.

IOC-voorzitter Samaranch wil nog niets zeggen over de toekomst van gewichtheffen als olympische sport en vice-voorzitter Dick Pound zegt elke positieve test als een succes te beschouwen in de strijd tegen doping en niet als een nederlaag.

Tara Nott was blij met het onverwachte goud. 'Natuurlijk is het niet leuk zo. Maar toch is het goed dat het gebeurt. Hopelijk leidt het uiteindelijk tot een eerlijke competitie.'

Het IOC heeft in het atletendorp een aparte ceremonie georganiseerd met de aangepaste erepodia. Pound reikte de medailles opnieuw uit.

Toen atleet Ben Johnson in 1988 zijn gouden medaille moest inleveren, kreeg nummer twee Carl Lewis het goud snel in de handen gedrukt.

Pound: 'Maar zo mogen we niet met sporters omgaan. Deze ceremonie past in ons nieuwe beleid.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden