Doperwtjes op zijn Frans

Pril geluk, laat ik ze zo maar eens noemen, die donderse ministuitertjes, die rakkers in hun knappende peul, zoet en sappig, groen en vriendelijk. Jazeker, ik heb de eerste Hollandse verse doperwten weer kunnen kopen. Het is elk jaar weer een worsteling met het groenteverkoopwezen in dit land. Velden vol worden ervan geteeld, erwten tot de einder, maar de opbrengst verdwijnt subiet in pot, blik en diepvriespak.

Onno Kleyn
null Beeld

Ingrediënten

Voor 4 personen:
2 kg verse Hollandse doperwten in de peul
75 g roomboter
16 kleine uitjes, of 1 grote ui grof gesneden
het hart van een kropje sla, gewassen en in tweeën gesneden
1 teen knoflook, gehakt
2 theelepels suiker
50 g mager rookspek, in blokjes
handje gehakte platte peterselie
Wat er dan als vers erwtje bij de groenteman komt, is te lang doorgegroeid, ziet eruit als een groene kapucijner en smaakt helaas ook zo. Van een kilo ongedopte erwten houd je dan ongeveer 4 ons over. En dat moet helemaal niet! 2,5 ons, dat is beter, 3 desnoods. En ja, nu had ik ze. Ze waren vroeg dit jaar. Meestal moet ik tot eind juni wachten.

Wat is er zo briljant aan verse erwtjes? Hun schaarste natuurlijk. Asperges kun je tegenwoordig op elke straathoek kopen, en doordat de omzet ervan zo is toegenomen, is de kwaliteit ook veel beter. Maar goede, onvolgroeide erwtjes, teer en zoet, die zijn er bijna nooit en nergens. Marjoleine de Vos beklaagde zich zaterdag in NRC ook al, en concludeerde dat je dan maar beter diepvries kunt nemen. Ja, zeg ik aarzelend, maar dan is het speciale er niet. Diepvrieserwtjes zijn zo uniform, allemaal precies even groot, even groen, even rond. Het perfecte is voorbehouden aan de goden, vinden de Navajo's, en maken daarom zonodig met opzet een foutje in elk geweven kleed. Goden en erwtenverwerkers, zeg ik. Welke diepvriezer verpakt nou eens heel rustiek zo'n rommeltje? Dat zou pas concurrentie zijn voor de verse erwt.

Verse erwtjes zijn het lekkerst op zijn Frans, vreemd lang gestoofd met kropsla en ui, een beetje spek en veel roomboter. En vergeet het schepje suiker niet. Vreemd dat zoet lekkerder wordt door het iets te versterken.

Dop de erwtjes. Dompel de uitjes een half minuutje in kokend water, daarna pellen ze veel gemakkelijker. Smelt de boter, leg er de sla in en verdeel de andere ingrediënten erover, behalve de peterselie, plus zout. Voeg geen water toe. Zet op een heel laag pitje, sluit de pan en laat een half uur zijn gang gaan. Drie kwartier is ook goed. Af en toe omscheppen, dat is alles. En er tot slot wat peterselie over strooien.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden