Doperwtjes op zijn Frans

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: doperwtjes op zijn Frans (hoofdgerecht voor 4 personen).

Beeld Studio V

Het is zover. We hebben het wederom gered, we zijn in de tweede helft van juni geraakt. Vandaag is de langste dag, zaterdag steken de telers hun laatste asperges en dus is het tijd voor erwtjes. Doperwtjes, mijn vriendjes in de peul, de grasgroene tongrollertjes, de pilletjes zomerlust.

O, ik had ze al eerder dit jaar, bonkige boerenjongens uit Zuid-Spanje, rustiek kauwwerk dat mijn Franse gedoe met sla en spek zonder gemor onderging. Maar voor het kleine, fijne werk moesten we wachten.

Tot nu. Groenteman Ebbe, waar ik na mijn zangles altijd even aanleg, had vorige week Duitse, kleine, fijne, zoete erwtjes, maar meldde me dat ongeveer nu, nu!, de Nederlandse in beeld komen. Kleiner en fijner is er niet.

Onno KleynBeeld Studio V

Wat doen we ermee? Onlangs at ik bij sterrenrestaurant Aan de Poel een verheffend hapje van erwtjes met verveinesaus, waarvan ik slechts kan beredeneren hoe het in elkaar stak. Grofweg ging het om kort gekookte erwtjes in een saus van diezelfde jongens, met verveine gepureerd en door de zeef gehaald.

En er is meer mogelijk. Een erwtenkliekje bleek geweldig door de tagliatelle, met een scheut goede olijfolie en parmezaanse kaas. Maar alle erwtengeluk begint met het ware recept, de petits pois à la française, doperwtjes op zijn Frans, met dat vreemde ingrediënt: sla.

Even iets over de vreemd lange kooktijd. Natuurlijk kan het korter. Je kunt erwtjes rauw eten zelfs, die kleintjes helemaal. Maar dan komen we bij dat à la française. Dat trage, langzame smoren zorgt voor een andere smaak, een diepe, uit de eeuwen opsidderende toon van welbehagen, van rust, van overzicht.

Voor het eten van deze erwtjes moet u dan ook gaan zitten. Glas wijn erbij - chardonnay past uitstekend - en dan savoureren. Voilà.

Beeld Onno Kleyn

Ingrediënten

- 2 kg verse doperwten in de peul
- 1 ui, in grove flinters
- 75 g boter
- het hart van een kropje sla, en in tweeën gesneden
- 100 g ontbijtspek, in reepjes
- 1 teen knoflook, gehakt
- 2 theel. suiker
- 1 takje tijm

Bereiding

Dop de erwtjes. Zweet de ui in de boter zachtjes 2 minuten. Leg er de sla en het spek naast en smoor nog 5 minuten. Voeg dan de andere ingrediënten toe. Doe er geen water bij, maar wel een theelepeltje zout. Zet op een heel laag pitje, sluit de pan en laat een half uurtje zijn gang gaan. Af en toe omscheppen, dat is alles.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl



Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis en Marie Louise Schipper doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden