Doperwtjes met verveine

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: doperwtjes met verveine (voor- of bijgerecht voor 4 personen).

Foto Studio V

Ik staar naar een foto, een beetje onscherp want in slecht licht en tijdens breed gekout genomen, van wat doperwtjes in een bord. Het is een diep bord, meer een brede kom, met artistieke vegen saus erin en drie bloemetjes en een blaadje, plus iets wat op een stukje geroosterd buikspek lijkt - formaat postzegel - en een rood stipje van iets onduidelijks. Tweesterrenopmaak, dat begrijpt u.

Ik kreeg het voor mijn neus tijdens een verheffend etentje in restaurant Aan de Poel en ik kan me de smaak van de erwtjes en de saus nog goed herinneren, geurig, citroenig, zoet knapperig, maar de aard van de parafernalia niet. Wat was het voor blaadje? Dat rode stipje?

Ik heb het ook niet meer gevraagd toen ik na het leegeten van het bord naar de keuken snelde om bij chef Steef van Sprang te informeren naar het aroma dat de saus bepaalde. Verveine, zei de man gevat.

Onno Kleyn. Foto Studio V

Verveine, citroenverbena, dat struikje waarvan de blaadjes door de Fransen al sinds onheuglijke tijden worden gebruikt voor thee, die ze vervolgens terecht infusion of tisane noemen. Nu heb ik onlangs doperwtjes gemaakt met citroen, maar het citroenige van verveine is toch weer anders.

Vandaar dat ik dit weekeinde heb gepoogd een vergelijkbaar hapje te maken. Met verse erwtjes van de markt in Tonnerre, door mijn vrouw gedopt met uitzicht op het Bourgondische land, waar helse oogstmachines bezig zijn de akkers af te grazen. Het werd zeer lekker. Maar anders.

Ingrediënten
- 1 kg verse doperwten in de peul
- 2 takken verse verveine (of wat gedroogde)
- 3 eetl. roomboter
- wat citroensap

Bereiding

Dop de erwtjes. Zet ze net onder water, voeg zout toe en kook ze beetgaar. Dat duurt 4 tot 8 minuten, afhankelijk van de grootte. Giet de erwtjes af, maar bewaar het hete kookvocht. Doe daar de verveine in en laat 2 minuten trekken. Pureer 5 gulle eetlepels erwtjes in de staafmixerbeker met wat kookvocht tot saus.

Proef; misschien moet er nóg een blaadje verveine meegepureerd worden. Roer er dan met een vork een flinke lik boter door en breng alles op smaak met zout en wellicht een minidrupje citroensap.

Ik serveerde de erwtjes als voorgerecht met een paar plakken parmaham, maar dat is alleen maar een suggestie. De saus door de erwtjes roeren is smaakvol, maar zonde van de aanblik. Leg een schep erwtjes neer en doe iets artistieks met de saus. Bij dit artikel staat een foto. Een scherpe.

Reageren?

Foto Onno Kleyn
Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept, door: Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie-Louise Schipper en Marcus Huibers. Foto Studio V