Doorstroom van WW naar bijstand verdubbeld

Het aantal mensen dat na een werkloosheidsuitkering in de bijstand terechtkomt is de afgelopen vijf jaar ruim verdubbeld. Dit blijkt uit vandaag gepubliceerd onderzoek van uitkeringsinstantie UWV. In dezelfde periode is ook het aantal WW-uitkeringen meer dan twee keer zo hoog geworden. Procentueel is de doorstroom van WW'ers naar de bijstand daarmee stabiel.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Het aantal WW'ers dat doorstroomt naar de bijstand steeg van bijna 14 duizend in 2008 naar bijna 31 duizend in 2013. Laagopgeleiden, 55-plussers en alleenstaanden hebben de grootste kans om in de bijstand te komen na de WW.

Naar verwachting neemt de doorstroom van de WW naar de bijstand dit en volgend jaar nog licht toe. De economische crisis en de nasleep ervan zorgen dat meer mensen na de WW-uitkering in de bijstand terecht komen.

Een op de zes WW'ers die de maximale uitkeringsduur bereikt, stroomt door naar de bijstand. Het 'doorstroompercentage' daalde aan het begin van de crisis (2008-2010) en is sindsdien stabiel, stelt UWV.

De uitkeringsinstantie ziet met name in delen van de Randstad, Groningen, Friesland en Gelderland procentueel meer WW-gerechtigden in de bijstand komen.

'Zorgwekkend'
CNV-voorzitter Maurice Limmen noemt het 'zorgwekkend' dat het aantal mensen dat van de WW terugvalt op bijstand is verdubbeld. 'Des te belangrijker is het dat we de WW dus goed regelen.'

'De begeleiding van werk-naar-werk, of vanuit een uitkering naar werk is dus nog niet goed genoeg. Extra investeringen in van-werk-naar-werk-regelingen en vanuit een uitkering naar werk blijven nodig. Dat kan bijvoorbeeld door meer scholing, meer individuele begeleiding, maar het allerbelangrijkst: door het creëren van meer werk.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden