Doorstroming blijkt niet te werken bij Melkertbaan

De veertigduizend Melkert I-banen bieden geen reële kans op een gewone baan. Voor het overgrote deel van de werknemers zal de Melkert I-baan het eindstation zijn....

Van onze verslaggeefster

Margreet Vermeulen

AMSTERDAM

'De overstap naar een ''echte'', niet gesubsidieerde baan is voor pakweg 10 procent van de Melketiers weggelegd', zegt M. Andriessen van de sociale dienst in Den Haag. Ook P. Laman, directeur van het gemeentelijke Projektbureau Werk in Rotterdam, verwacht dat 'het gros van de mensen blijft hangen'. De werkgevers in de kinderopvang noemen 10 procent 'geen gekke schatting' als het gaat om het aantal doorstromers. 'Het zijn mensen zonder opleiding die niet uit onze sector afkomstig zijn. Een deel kan misschien naar het mbo-onderwijs, maar de meesten zullen dat niveau nooit halen', aldus I. Alsem van de koepelorganisatie voor kinderopvang.

Melkert I-banen leveren de werknemer maximaal 120 procent van het minimumloon op. Een hoger loon en uitdagender werk is alleen mogelijk door promotie te maken en dus de overstap te maken naar een gewone baan.

Er komen trouwens maar mondjesmaat Melkert I-banen tot stand. In Amsterdam werken 825 mensen via de Melkert I-formule. Er waren er voor dit jaar 1923 gepland. Den Haag telt 566 Melkert-I-mensen. Er stonden er voor dit jaar 1042 op de lat. De Melkert I-subsidieregeling bestaat nu anderhalf jaar.

De Melkert II-regeling loopt zo mogelijk nog slechter. Melkert II biedt de werkgever een loonkostensubsidie van achttienduizend gulden per werknemer per jaar. Via deze formule werken nu in totaal 3200 mensen. Dat moeten er aan het einde van deze kabinetsperiode twintigduizend zijn. Het aantal van 3200 is overigens nog te rooskleurig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden