Doorstart zeepwinkel Sabon

Zeepwinkel Sabon maakt een doorstart. De meeste winkels zijn volgens curator Evert Jan Heijnen gered. De winkelketen komt in handen van een groep die zich White Star Retail noemt. De financiers zijn enkele participatiemaatschappijen.

AMSTERDAM - Sabon, een keten met zo'n zestig winkels in Nederland waarvan de helft in V&D-warenhuizen, ging maandag failliet.

Heijnen stelt op zijn website dat pogingen voor een doorstart leken te stranden. Nadat hij naar Israël was gevlogen, waar de eigenaar van de formule Sabon International is gevestigd, kwam er toch beweging in de zaak.

De financiers van de nieuwe onderneming zijn VenturesOne, Zep Holding en Riekon Holding. Volgens de curator hebben deze drie ruime ervaring op gebied van detailhandel. Dat lijkt niet op te gaan voor VenturesOne, dat blijkens de website vooral in verzekeringen zit, en Zep, dat vooral in technologische ondernemingen investeert. Riekon heeft wel ervaring met winkels, door onder meer ketens als Cinderella (schoenen). Van de drie investeerders was donderdagavond niemand bereikbaar.

De Sabon-winkels, die vanwege het faillissement waren gesloten, zijn donderdagmiddag weer opengegaan. Over het aantal winkels dat open blijft en het aantal medewerkers dat wordt overgenomen, is nog niets bekend. Heijnen schrijft alleen dat 'in ieder geval een aanzienlijk deel van de werkgelegenheid' gered is, en ook 'een mooi merk voor Nederland behouden blijft'.

Oprichter Bob Ultee van Sabon Nederland krijgt geen rol in de doorstart. Hij is grootaandeelhouder van het beleggingsfonds Brand FunDing, waarvan Sabon de enige belegging was. De zaak strandde toen Ultee het fonds wilde uitbreiden met winkelketens in de computerhandel. Door een vooralsnog onduidelijk conflict met zijn bank SNS liep een hele reeks transacties spaak, met als gevolg dat de schulden van Sabon de pan uit rezen. Voordien was Sabon een rendabele keten.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden