Doorstart Heiploeg na faillissement

Garnalenkeizer Heiploeg komt waarschijnlijk in handen van visserijbedrijf Parlevliet en Van der Plas. Dat kost negentig banen.

DOOR ONZE VERSLAGGEVERS ANNA MARIJ VAN DER MEULEN en GERARD REIJN

AMSTERDAM - Heiploeg, de Europese keizer van de garnalen, is failliet. Het bedrijf is bezweken onder zijn schuldenlast van 130 miljoen euro, maar de doodssteek vormde de boete van 27 miljoen euro die de Europese Commissie het bedrijf oplegde omdat het verboden prijsafspraken met zijn concurrenten had gemaakt.

Heiploeg maakt waarschijnlijk een doorstart als onderdeel van visserijbedrijf Parlevliet en Van der Plas uit Valkenburg, maar de schuldeisers en de Europese Commissie zien van hun geld hooguit een fractie terug.

De fatale boete had Heiploeg te danken aan zijn grootste concurrent, Klaas Puul. De Volendamse vishandelaar is zelf ook geen lieverdje op het gebied van het maken van verboden afspraken. Klaas Puul en Heiploeg maakten tal van afspraken, maar Klaas Puul klikte bij de Europese Commissie en kreeg daarom geen boete.

In alle stilte ging Heiploeg enkele weken na de bekendmaking van de Europese boete op zoek naar een koper. Hoewel zich reeds geïnteresseerden hadden gemeld, was een faillissement onvermijdelijk. Met een schuld van 130 miljoen euro en een boete van 27 miljoen euro had geen koper het willen hebben.

Daarom meldde Heiploeg zich op 16 januari bij de rechtbank in Groningen. Het bedrijf vertelde dat het waarschijnlijk failliet zou gaan. Om de afwikkeling van het faillissement te versoepelen en een snelle doorstart onder een nieuwe eigenaar te kunnen maken, verzocht het bedrijf om een stille curator aan te stellen.

Een stille curator is in strikte zin geen curator, sterker nog: hij heeft geen enkele bevoegdheid. Maar hij kan afspraken maken met de partijen die nodig zijn voor een doorstart. Die kan hij pas uitvoeren op het moment dat het bedrijf daadwerkelijk surseance van betaling krijgt (een stap die bij Heiploeg is overgeslagen) of failliet gaat. Dinsdagavond laat moesten de laatste puntjes op de i worden gezet om de doorstart te bezegelen.

Naast het behoud van de werkgelegenheid zorgt een snelle doorstart er ook voor dat de levering aan de afnemers gewoon door kan gaan. In het geval van Heiploeg is dat essentieel omdat het om verse producten gaat die veelal naar supermarkten gaan. De klanten ondervinden dan geen hinder van het faillissement.

Ook bij de Harense Smid en de Schoenenreus was de doorstart van het bedrijf zeer snel - binnen een dag na het uitspreken van het faillissement - geregeld.

Door het faillissement krijgen de schuldeisers van Heiploeg hooguit een fractie van hun geld terug en kan de Europese Commissie fluiten naar de boete. 'Er is door Parlevliet en Van der Plas enkele tientallen miljoenen betaalt voor Heiploeg', laat de curator weten. Bij lange na niet genoeg om de schuld aan de banken terug te betalen, laat staan de boete van Europese Commissie te kunnen voldoen.

Heiploeg was sinds 2012 in handen van drie banken: ABN Amro, Rabobank en de IJslandse bank Landsbanki, die Heiploeg toen al van de ondergang moesten redden.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden