Doorspoelen met een rein geweten

Gewoon doortrekken is niet langer verantwoord. Al dat kostelijke water! Rolf Hut doet het voortaan anders.

Beeld Bier en Brood

Het regent dat het giet. Met een dampende mok thee sta ik naar buiten te kijken, naar de regenton op ons balkon. De ton loopt over, zo hard regent het. Of het de thee of de regen is weet ik niet, maar ik moet erdoor plassen.

Twee minuten later ligt mijn hand twijfelend op de spoelknop van de wc. Buiten giet het en binnen ga ik acht liter drinkwater gebruiken om mijn pis weg te spoelen. Acht liter water, dat met veel moeite is gezuiverd: water uit de Rijn, waar de sporen van Duitse urine nog in te vinden zijn, is door het zand van de Amsterdamse waterleidingduinen gefilterd, en daarna verder chemisch behandeld om uiteindelijk het schoonste drinkwater ter wereld te worden. Daarvan ga ik acht liter verspillen om mijn urine het riool in te helpen. Terwijl buiten het regenwater over de rand van mijn regenton loopt: direct het riool in.

Dat moet anders kunnen en nee, ik bedoel niet voortaan in de regenton pissen. Ik wil mijn wc voortaan doorspoelen met regenwater. Het is geen nieuw idee: in de Volkskrant van 31 oktober werd gesteld dat het de beste manier is om de investering in een regenton terug te verdienen. Je kunt een kant-en-klaar systeem bestellen bij bijvoorbeeld regenwatertoilet.nl, maar dit is de Maakbare Wereld en dus ga ik er zelf een maken.

De regenton aansluiten op de wc is een eitje: verloopstukje op het schroefdraad dat uit de spoelbak komt en een tuinslang van stortbak naar regenton. Om ervoor te zorgen dat de spoelbak snel genoeg volloopt, moet er genoeg drukverschil tussen regenton en spoelbak zitten. De precieze minimale hoogte hangt af van de lengte van de tuinslang, maar een meter tussen de onderkant regenton en aansluiting spoelbak heb je al snel nodig. Als je een stelling voor je regenton bouwt: zorg dat deze stevig genoeg is! Een volle ton weegt ongeveer een... (oké, flauw, sorry).

In De Maakbare Wereld bouwen vier handige knutselaars elke week een apparaat dat het leven veraangenaamt. Met huis-, tuin- en keukenspulletjes, en een stap voor stap uitleg. Deze week: Rolf Hut, MacGyver-wetenschapper en geek. Volgende week: Ernst Arbouw maakt een slee voor kwakkelwinters.

Een heel mooie oplossing hiervoor heb ik ooit gezien bij Arie van der Elst. Arie kreeg een ereplaats in het Science Center in Delft voor de 'regenton' die hij bouwde door een buis van twintig centimeter diameter en drie meter lengte om zijn regenpijp heen te bouwen. Zo had hij drie meter drukhoogte. Zo'n grote buis netjes waterdicht installeren vergt echter precisie en geduld. Beide niet mijn sterkste kant. Als je geen hoogteverschil kunt realiseren, kun je ook een dompelpomp in je regenton leggen. De goedkoopste plek voor dompelpompen zijn growshops: winkels die toebehoren voor thuiskwekers van marihuana verkopen. Heb je een goed excuus om daar ook eens te komen.

In feite ben je nu klaar. Maar je kunt alleen naar de wc als het genoeg geregend heeft. Om ook bij droog weer en hoge nood naar de wc te kunnen, installeer ik een vlotterkraan onder in de regenton en sluit deze op de waterleiding aan. Vlotterkranen vindt je in oude stortbakken, of in mijn geval in het irrigatiesysteem dat ik voor de eerste Maakbare Wereld van 26 april schreef. Ook zijn ze los verkrijgbaar bij de Gamma of wederom: growshops.

Ik heb nu wel een probleem gecreëerd. Stel dat de druk in de waterleiding wegvalt. Dan gaat de hele opstelling als hevel werken en kan de regenton leeglopen de waterleiding in. Ik zou dan, in theorie, regenwater in mijn leidingen kunnen krijgen.

Beeld Bier en Brood

Om dit te voorkomen heb ik een terugslagklep nodig. Deze kun je kant-en-klaar kopen (had ik al growshop gesuggereerd?), maar ook zelf maken. Er zijn standaardtuinslangafsluiters die het water tegenhouden als er geen passend verbindingsstuk in is geklikt. Het elementje dat weggedrukt wordt door het verbindingsstuk kun je met een dremel wat kleiner maken en je standaardafsluiter is opeens een terugslagklep. Deze zet ik op de tuinslangaansluiting die uit mijn muur komt.

Voortaan trek ik de wc door met regenwater. Ik blij: geen verspilling meer en een lagere waterrekening. Waterschap Rijnland blij: vanwege mijn wc-regenton loopt er (marginaal) minder water het riool in, waardoor de straten minder snel onder water staan bij noodweer. Het milieu blij: minder drinkwater nodig dat met chemicaliën gereinigd wordt. Mijn vrouw niet blij: 'Wat doet die tuinslang in de woonkamer?'

'Dan kunnen we het toilet met regenwater doorspoelen! Is goed voor het milieu!' Meestal overtuigt dat haar.

'De gangdeur kan niet meer dicht en het keukenraam moet altijd open staan! Ben je gek?' Oké, dit project is niet geschikt voor onze wc in het midden van het huis. Het is eerder geschikt voor wc's die tegen een buitenmuur aan staan, met zo'n kantelraampje. De eenvoud waarmee dit te maken is, viel mij mee. Dit kan iedereen maken die zijn waterrekening wil verlagen en tegelijkertijd iets voor het milieu wil doen.

Of iedereen die een excuus zoekt om een keer een growshop binnen te stappen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden