Doorrijden na ongeluk neemt laatste jaren fors toe

Het aantal automobilisten dat doorrijdt na een ongeval, is aanzienlijk gestegen. Tussen 1990 en 1998 nam het aantal bekeuringen voor dit delict met 81 procent toe, van 39 duizend naar 71 duizend....

Het totale aantal slachtoffers van doorrijders is in de jaren negentig vrij constant gebleven: in 1991 vielen er 19 doden en 2356 gewonden, en vorig jaar 18 doden en 2354 gewonden, zo blijkt uit cijfers van de Adviesdienst Verkeer en Vervoer.

Volgens de verkeersveiligheidsorganisatie 3VO zal het echte aantal overtredingen nog veel hoger liggen. Het percentage doorrijders dat door de politie wordt aangehouden, daalt namelijk, aldus de woordvoerder van 3VO. 'Doorrijden loont, omdat de kans dat je gepakt wordt steeds kleiner wordt.'

De vrees gesnapt te worden met te veel alcohol in het bloed is voor veel doorrijders het belangrijkste motief. Volgens de wet heeft een doorrijder na het ongeval nog twaalf uur de tijd om zich zonder strafrechtelijke gevolgen aan te geven. Dat is volgens de 3VO-woordvoerder lang genoeg om de alcohol uit het bloed te krijgen. 'Deze wet brengt automobilisten in de verleiding om een ongeval te ontvluchten.' 3VO vindt dat de politie maatregelen moet nemen om het doorrijden tegen te gaan.

Het behoud van de no-claimkorting van de autoverzekering speelt eveneens een rol. Dat geldt ook voor het rijden zonder rijbewijs of verzekering. Het Waarborgfonds Motorverkeer, dat schadevergoedingen uitkeert aan slachtoffers van een doorgereden of onverzekerde automobilist, krijgt elk jaar meer aanvragen. In 1999 behandelde het fonds 10 procent meer vorderingen dan in 1998. Het totale schadebedrag steeg hierdoor met 12 procent tot 104 miljoen gulden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden