Doorligwonden komen veel vaker voor dan gedacht

Doorligwonden (decubitus) komen twee keer zo vaak voor als werd aangenomen. In de helft van de gevallen gaat het om het eerste stadium waarbij nog geen echte wonden optreden....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Decubitus treedt op als de huid niet goed doorbloed wordt doordat er langdurig druk op wordt uitgeoefend, zoals de stuit en de hielen van patiënten die zichzelf niet kunnen omdraaien. Afvalstoffen worden dan niet goed afgevoerd, en cellen sterven af door onvoldoende zuurstof.

Tot nu toe werd ervan uitgegaan dat 10 tot 15 procent van de mensen die in een instelling of thuis worden verzorgd, last heeft van doorligwonden. Toen voor dit onderzoek alle patiënten werden onderzocht en niet alleen patiënten van wie wordt verwacht dat ze doorligwonden hebben, bleek dat percentage aanzienlijk hoger te liggen.

Bij academische ziekenhuizen doet doorliggen zich voor bij 13 procent van de patiënten, bij algemene ziekenhuizen heeft 23 procent decubitus

Volgens oude rekensommen uit 1991 kost het doorliggen per jaar 1,5 miljard gulden aan verzorging en langere opnameduur. Op basis van de nieuwe cijfers liggen die kosten waarschijnlijk veel hoger.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden