Doorlaten drugs blijft mogelijk ondanks 'Van Traa'

Het merendeel van de aanbevelingen die door de commissie-Van Traa zijn gedaan, wordt door het kabinet uitgevoerd. Maar twee belangrijke voorstellen van de parlementaire enquêtecommissie halen het waarschijnlijk niet....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Dat is de uitkomst van het kamerdebat dat de afgelopen drie dagen is gevoerd. Het parlement zal zich volgende week definitief over de aanbevelingen van de commissie uitspreken, als het stemt over de ingediende moties en amendementen.

Vast staat nu al dat het merendeel van de aanbevelingen de instemming krijgt van de Tweede Kamer. Dat betekent onder meer dat de zogenoemde pro-actieve fase wettelijk zal worden geregeld. Minister Sorgdrager zegde uiteindelijk ook toe dat er een definitie van de term opsporing zal worden opgenomen in de wet. Dat was voor de commisie-Van Traa een belangrijk punt, omdat zij grenzen wil stellen aan de vrijheid van de politie.

In het dagelijkse recherchewerk zal er ook een en ander gaan veranderen. De Criminele Inlichtingendienst (CID) van elk regiokorps wordt geïntegreerd in de recherche, die wordt gecontroleerd door een recherche-officier van justitie. Geheime 'CID-trajecten' zijn voortaan uit den boze. Als een officier van justitie bepaalde informatie niet aan de processtukken wil toevoegen (bijvoorbeeld omdat daarmee de identiteit van een informant bekend zou worden), dan kan hij de rechter-commissaris vragen of hij dat mag laten. De rechter-comissaris geeft daar een oordeel over, maar het is de zittingsrechter die uiteindelijk beslist.

Alle opsporingmethoden - op het doorlaten van drugs en het inzetten van criminele burgerinfiltranten na - worden in de wet geregeld. Minister Sorgdrager zei dat daarbij haast zal worden gemaakt. Nog in 1997 hoopt zij daarover een wetsvoorstel in te dienen bij de Tweede Kamer.

Het doorlaten van drugs en het inzetten van criminele burgerinfiltranten zullen van die wetgevingsoperatie worden uitgezonderd. Verzoeken om deze methoden toe te passen, zullen voortaan aan de top van het Openbaar Ministerie, het college van procureurs-generaal, moeten worden gedaan. Dat college beslist nadat ze de minister van Justitie heeft geconsulteerd. De minister kan hierover zonodig een aanwijzing geven aan het Openbaar Ministerie.

Op twee wat minder belangrijke aanbevelingen van de commisie-Van Traa heeft het parlement ook water bij de wijn gedaan. Korpsbeheerders (burgemeesters) zullen niet, zoals de enquêtecommissie verlangde, op de hoogte hoeven te zijn van alle finesses van het CID-werk, maar hoeven alleen weten welke onderzoeken er lopen. Daarnaast worden de zeer gedetailleerde voorstellen van de enquêtecommissie over wanneer welke opsporingsmethode mag worden ingezet, niet opgevolgd. Een meerderheid in het parlement is het met minister Sorgdrager eens dat dat tot een onwerkbare situatie voor de politie zou leiden. Daarom zal er een meer globale regeling worden gemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden