Doorkneed in de politiek en blijmoedig in het geloof

De formatie is weer in volle gang. De Volkskrant denkt mee en onderzoekt welke interessante kandidaten worden genoemd voor het nieuwe kabinet.

Carola Schouten en Gert-Jan Segers na afloop van de formatie-onderhandelingen.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Carola Schouten (39) is de enige vrouw aan tafel bij de formatie-onderhandelingen. Ze was de nummer twee van de ChristenUnie bij de verkiezingen in maart. Gert-Jan Segers is de enige van de vier partijleiders die daaruit de logische consequentie trekt en haar meeneemt naar de onderhandelingen.

Het was voor het eerst dat een vrouw bij de CU op plek twee stond. Schouten is deskundig op het gebied van overheidsfinanciën en sociale zaken. Als ze de strijd met Segers was aangegaan, had ze misschien lijsttrekker kunnen zijn. Die beker heeft zij aan zich voorbij laten gaan: ze vond Segers gewoon beter. Dat had volgens haar niets te maken met de vraag of de CU-kiezer een vrouw als lijsttrekker zou kunnen velen, laat staan een die alleenstaande moeder is.

Zij heeft een tienerzoon uit een affaire van toen zij tijdens haar studie bedrijfskunde in Rotterdam een paar vakken aan de universiteit in Tel Aviv volgde. Zwanger teruggekomen kon zij, nog niet afgestudeerd, aan de slag bij het ministerie van Sociale Zaken. Dat ziet zij niet als verdienste van zichzelf maar als voorzienigheid. God hielp haar toen zij met de handen in het haar zat.

Ze groeide op in een boerenbedrijf in het Brabantse Land van Heusden en Altena en werd in de familie de eerste die ging studeren. Haar vader stierf toen zij 9 jaar was. Haar moeder dreef daarna, met haar drie dochters, de veehouderij. De wisselingen van het lot maakten van Schouten geen zwaarmoedig mens. Ze vindt blijmoedig houvast in haar geloof.

Wie: Carola Schouten (CU)

Waar kennen we haar van: enige vrouw aan tafel

Welke plek: Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW)

Waarom wel: politiek dier, kennis van zaken

Waarom niet: omdat CU SZW niet krijgt

Vanuit Sociale Zaken rondde Schouten haar studie af en stapte, ingevoerd in de wereld van sociale zaken, in 2006 over naar de fractie van de ChristenUnie in de Tweede Kamer. Als medewerker maakte zij daar de ontgroening van de CU als regeringspartij mee in het vierde kabinet-Balkenende. Vanaf de zijlijn leerde zij de kneepjes van het politieke spel.

In 2010 stond zij zelf op de lijst bij de Tweede Kamerverkiezingen. Ze werd parlementariër toen André Rouvoet in 2011 opstapte. Zij pleitte eloquent tegen eurosteun voor Griekenland. Het maakte haar in recordtijd - zeven maanden - tot Politiek Talent van het jaar 2011.

Schouten moest vol aan de bak toen na de val van Rutte I in april 2012 een noodbegroting in elkaar werd getimmerd. Dat deed zij onder meer met Wouter Koolmees, de tweede onderhandelaar van D66 bij de formatie. Met hem werkte zij ook aan de reeks akkoorden waarmee D66, CU en SGP in de jaren daarna Rutte II overeind hielden. Beiden zijn Rotterdammers. Schouten forenst met de auto, Koolmees met de trein Soms lift Koolmees mee. Met Koolmees maar ook met Pieter Heerma (CDA) en solo verdedigde zij initiatiefwetsvoorstellen in de Kamer. Zoiets schept een band. Nu zit zij weer met Koolmees en Heerma - secondant van CDA-leider Buma - aan tafel.

Haar leidraad is dat de overheid de kwetsbaren moet beschermen. Zo moesten in 2013 de bezuinigingen van tafel op de nabestaandenuitkering, de kinderbijslag en het kindgebonden budget voor de laagste inkomens. Nu heeft zij de kostwinner op het oog, die zwaarder belast wordt dan tweeverdieners. Dat alles is het terrein van Sociale Zaken. Mocht de CU een vicepremier leveren, dan kan dat Carola Schouten zijn.

Lees ook de vorige afleveringen van Ik word genoemd:

Eric van der Burg: Ruttiaans trefzekere VVD'er met nogal linkse trekjes (+)

Wim van de Donk (CDA): Brabantse crimefighter die het CDA niet zal misstaan (+).

Roel Kuiper (Christenunie): Senator en ernstige criticus van privatisering (+).

Kajsa Ollongren (D66): Voor D66'er Ollongren is het Binnenhof zeer bekend terrein (+).

Tamara van Ark (VVD): Stevige VVD'er beheerste de fractiebeslommeringen (+).

Sigrid Kaag (D66): Wereldwijze D66'er die uitblinkt in onderhandelen (+).

Mona Keijzer (CDA): Kampioen van de voorkeurstemmen is klaar voor het kabinet (+).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden