Doorgeprikt

Het gaat economisch beroerd in Nederland. Bedrijven betalen hun rekeningen later of niet. Het aantal faillissementen is gestegen van 3.840 over geheel 1999 naar 3.179 alleen al over het eerste halfjaar van 2002....

Rieme-Jan Tjittes

Wie producten of diensten heeft geleverd aan een bedrijf in de vorm van een rechtspersoon (meestal een besloten vennootschap, bv) kan voor de betaling in beginsel alleen aankloppen bij het bedrijf. Maar armoede maakt creatief. Meer en meer wordt geprobeerd de directeur van een bv aansprakelijk te houden voor schulden die de bv niet betaalt.

Wanneer kan een bv worden doorgeprikt en de directeur aansprakelijk worden gesteld voor onbetaalde schulden van het bedrijf? Volgens de Hoge Raad handelt een directeur onrechtmatig tegenover een schuldeiser van de bv als hij de bv een contract laat sluiten terwijl hij wist of moest weten dat de bv de schuld niet binnen een redelijke termijn zou kunnen betalen . In dat geval is hij de crediteur schadevergoeding verschuldigd ten bedrage van het onbetaald gebleven deel van de schuld.

Bestuurdersaansprakelijkheid wordt in de rechtspraak nogal eens ruimhartig toegepast. Het zijn van directeur van een onderneming is er een stuk onrustiger op geworden.

Bij de persoonlijke aansprakelijkheid van de directeur staan twee belangen op het spel. Enerzijds mag van de rechtspersoonlijkheid van een bv geen misbruik worden gemaakt door in naam van de bv van alles te bestellen maar onbetaald te laten. Vooral bij rechtspersonen met een directeur-grootaandeelhouder kan misbruik op de loer liggen.

Anderzijds kent ons recht het instituut rechtspersoon. BV en directeur zijn aparte juridische entiteiten. Het oprichten van een bv moet niet bij voorbaat zinloos zijn, omdat daar al te simpel doorheen gekeken kan worden. Ondernemen is nu eenmaal risico's nemen . Een directeur die een verkeerde beslissing neemt, handelt als regel niet onrechtmatig. Een bv drijven moet niet iets worden voor alleen de allermoedigsten onder ons. Anders blijft de groei nul.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden