NieuwsRechtbank

Doorgeknipte enkelband Cor P. voor niets geweest: vrijspraak voor vier ‘tattookillers’

Het lijkt er op dat de 36-jarige Cor P. twee weken geleden voor niets zijn enkelband heeft doorgeknipt. Donderdag sprak de Rotterdamse rechter hem vrij. Ook de andere drie ‘tattookillers’ gaan vrijuit.

Rechtbanktekening van verdachten Cor en Brian P., Jeroen S. en Evert S. alias de Tattookillers. Zij werden ervan verdacht Onno Kuut in 2009 omte hebben gebracht. Beeld ANP / Freelancers ANP
Rechtbanktekening van verdachten Cor en Brian P., Jeroen S. en Evert S. alias de Tattookillers. Zij werden ervan verdacht Onno Kuut in 2009 omte hebben gebracht.Beeld ANP / Freelancers ANP

Het Openbaar Ministerie had in december levenslang geëist tegen het viertal. Volgens de aanklagers zijn de ‘tattookillers’ verantwoordelijk voor de zeer gewelddadige dood van de 30-jarige Onno Kuut in 2009. Zijn gehavende lichaam werd destijds gevonden in een duingebied bij Hoek van Holland. Kuut was gemarteld, meerdere malen gestoken en zijn keel was doorgesneden. Hij behoorde tot de groep van de tattookillers; volgens het OM was er sprake van een interne afrekening.

De rechters stellen dat dit ‘niet met voldoende zekerheid kan worden vastgesteld’. Volgens de rechtbank zijn er zeker aanwijzingen dat de mannen ‘in meer of mindere’ mate betrokken waren bij de moord op Kuut. ‘Maar de bewijsconstructie van het OM is naar het oordeel van de rechtbank gebaseerd op een te beperkte hoeveelheid (indirect) bewijs.’

Verschil van inzicht

Justitie baseerde zich onder meer op informatie uit de onderwereld en track- en trace-informatie van huurauto’s. Het OM weet nog niet of de aanklagers in hoger beroep gaan. ‘Gelet op het grote verschil van inzicht tussen het OM en de rechtbank gaan we het vonnis heel serieus bekijken voordat we een besluit nemen over hoger beroep’, aldus een woordvoerder.

De tattookillers danken hun bijnaam aan de Chinese karakters die leden op hun rug hebben laten tatoeëren. Ze betekenen: wees daadkrachtig. De vier hebben altijd ontkend iets met de moord te maken te hebben. Tijdens het proces zwegen zij. In 2012 werden de tattookillers al eens veroordeeld; ze kregen celstraffen tot ruim 12 jaar wegens een mislukte liquidatiepoging in 2009. Het slachtoffer overleefde destijds een regen van 34 kogels.

In 2018 werd Cor P. met een enkelband voorwaardelijk vrijgelaten. Hij zat in de laatste fase van zijn detentie wegens de mislukte liquidatiepoging in 2009. Twee weken geleden kwam hij niet opdagen tijdens een zitting in de Rotterdamse rechtbank. Justitie vaardigde meteen een opsporingsbericht uit. Volgens een woordvoerder van het OM wordt P. nog altijd gezocht, maar ‘nu uitsluitend wegens het doorknippen van zijn enkelband’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden