Doorbraak vredesplan Sri Lanka

De Tamil Tijgers en de regering van Sri Lanka zijn het eens geworden over regionale autonomie voor de Tamil-gebieden in het noorden en oosten van het eiland....

'Dit is een unieke historische beslissing', zei Anton Balasingham, de onderhandelaar van de Tamil Tijgers. 'Er is geen reden meer om terug te grijpen naar geweld.'

Met het akkoord over een federale oplossing lijkt een eind te zijn gekomen aan de burgeroorlog in Sri Lanka, die in 1983 begon en aan ongeveer 65 duizend mensen het leven heeft gekost. 'Er zal geen oorlog meer komen. Daar ben ik zeker van', zei Gamini Peiris, onderhandelaar namens de regering.

De Bevrijdingstijgers van Tamil Eelam (LTTE) hebben altijd gestreefd naar een onafhankelijke staat in het noorden en oosten van het land. Daar vormen zij de meerderheid, maar vooral in het oosten wonen aanzienlijke minderheden van moslims en Singhalezen.

In september, na de eerste gesprekken onder Noorse leiding, liet de LTTE weten ook genoegen te kunnen nemen met autonomie binnen het staatsverband van Sri Lanka. Dit standpunt werd vorige week herhaald door hun roemruchte leider, Velupillai Prabhakaran, in een radiotoespraak tot de Tamil-bevolking.

Donderdag werden de partijen het in Oslo eens over 'interne zelfbeschikking gebaseerd op een federale structuur in een verenigd Sri Lanka', aldus de Noorse onderminister van Buitenlandse Zaken, Vidar Helgesen, die de gesprekken voorzat. Er is gekeken naar federale modellen in landen als Canada, Zwitserland, Duitsland en India.

In een gezamenlijke verklaring zeggen de rebellen en de regering dat in de gebieden waar de LTTE opereert verschillende politieke partijen actief kunnen worden, indien zij ongewapend zijn. Ook moeten er 'nieuwe stappen worden gezet om verdere de-escalatie mogelijk te maken'.

De Tamil Tijgers hebben toegezegd met Unicef te zullen samenwerken om de door de oorlog getroffen kinderen weer een normaal leven te bieden. De guerrillabeweging geeft toe kindsoldaten te hebben gerecruteerd.

De doorbraak in het vredesoverleg komt precies een jaar na de verkiezingsoverwinning van de huidige premier Ranil Wickremesinghe, die de kiezers had beloofd vrede te zullen brengen. Twee maanden later volgde een wapenstilstand.

De volgende overlegrondes, in januari en februari in Thailand, zullen gaan over 'de machtsdeling tussen het centrum en de regio's en de machtsdeling binnen de regio's', zei Helgesen.

Het akkoord over regionaal zelfbestuur betekent dat de grondwet ingrijpend moet worden gewijzigd. Om daarvoor een tweederde meerderheid in het parlement te krijgen, heeft de regering de steun van de oppositie nodig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden