Doorbraak voor Van den Ende

Theatertycoon Joop van den Ende lijkt eindelijk voet aan de grond te krijgen in Amsterdam. Zijn plan voor drie nieuwe theaters aan de Marnixstraat kan rekenen op unanieme steun van burgemeester en wethouders....

Dat bevestigen diverse goed ingevoerde bronnen. 'B & W zijn vrijwel eensgezind vóór de verkoop van de Marnixstraat-theaters aan de VandenEnde Foundation', zegt een van hen. De Amsterdamse Kunstraad steunt het stadsbestuur in dit voornemen met een positief advies dat vandaag wordt gepresenteerd. Deze brede steun verhoogt ook de kansen op goedkeuring door de gemeenteraad, die het laatste woord heeft over de verkoop.

Van den Ende aast al jaren op eigen theaters in Amsterdam voor musicals en toneelproducties, tot dusver vergeefs. In 1996 deed zijn toneelproductiebedrijf een voorstel voor twee nieuwe zalen in plaats van de bioscopen Calypso en Bellevue Cinerama aan de Marnixstraat, evenals het belendende Nieuwe de la Mar Theater eigendom van de gemeente. Dat plan ging niet door, maar de gemeente zat steeds meer in zijn maag met het sterk verwaarloosde complex.

Op verzoek van wethouder van Cultuur Hannah Belliot betrok Van den Ende onlangs ook het Nieuwe de la Mar in een nieuw plan voor drie zalen. Dit keer kwam het voorstel van de VandenEnde Foundation, een stichting die jaarlijks tien miljoen euro investeert in de kunsten uit het privé-fortuin van Joop van den Ende. Het plan stuitte op verzet van de directie van het Nieuwe de la Mar en van enkele theaterproducenten. Als Van den Ende zijn zin krijgt, zullen zij de nieuwe zalen voortaan van hem moeten huren tegen 'marktconforme tarieven'. Bovendien vrezen zij verlies van een belangrijk podium doordat Van den Ende zijn eigen toneelproducties zal voortrekken in het nieuwe complex.

Maar volgens Foundation-directeur Ryclef Rienstra heeft de stichting de gemeente beloofd de gevarieerde programmering van het huidige Nieuwe de la Mar in een van de drie zalen voort te zetten. In dat theater maken de toneelstukken van Van den Ende thans hooguit 16 procent uit van het totale programma. De belofte dation was een belangrijk argument voor de Kunstraad om positief te adviseren, aldus betrokkenen.

De gemeente besloot onlangs om Eberhard van der Laan, advocaat en oud-fractievoorzitter van de PvdA en de gemeentraad, te benoemen tot bemiddelaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.