Doorbraak voor Iraakse leger in strijd om Mosul, oostkant grotendeels heroverd

Het Iraakse leger heeft woensdag de oostkant van Mosul grotendeels heroverd. Dit is een belangrijke doorbraak. Het offensief om de stad te heroveren op Islamitische Staat (IS) begon drie maanden geleden.

Een Iraakse soldaat zwaait met de Iraakse vlag in het oosten van Mosoel Beeld ap
Een Iraakse soldaat zwaait met de Iraakse vlag in het oosten van MosoelBeeld ap

De 'bevrijding' van Oost-Mosul is een feit, stelde een Iraakse generaal die dicht bij het front een persconferentie hield. De Iraakse premier Haider al Abadi hield het erop dat de 'belofte van de overwinning dichtbij is om werkelijkheid te worden'. In Oost-Mosul werd woensdag in meerdere wijken langs de rivier de Tigris, de natuurlijke barrière tussen de oostkant en westkant van de stad, nog volop gevochten met IS.

Toch is de opmars voor de Iraakse autoriteiten een opsteker in een oorlog die tot dusver langzaam is verlopen. Het offensief om Mosul te heroveren op IS had al eind 2016 voorbij moeten zijn. De Amerikaanse president Obama was er zeker van dat de inname van de grootste stad die IS ter wereld in handen heeft, nog zou plaatsvinden onder zijn presidentschap. De Verenigde Staten assisteren de Iraakse troepen in de strijd tegen IS. Dat gebeurt samen met militaire steun van meerdere Europese landen. Ook Nederland neemt deel aan deze internationale coalitie.

Het verzet van IS in Mosul - met onder meer een wagenpark aan zelfmoordtrucks - bleek zo groot dat het offensief in december zelfs twee weken is stilgelegd. De laatste tien dagen lijkt het tij echter gekeerd: in snel tempo heeft het Iraakse leger delen van de oever langs de Tigris heroverd en van de universiteit die naar verluidt door IS is gebruikt als hoofdkwartier op de westoever. Ook de Grote Moskee, waar de hoogste leider van IS Abu Bakr al Bagdadi in 2014 het Islamitische kalifaat uitriep, is in handen van de Iraakse autoriteiten.

Drie millennia doorstaan, in één dag vernield

Reportage in door IS verwoestte historische stad Nimrud. Islamitische Staat reduceerde ruim een jaar geleden de antieke stad Nimrud in Irak tot gruis. Hoe liggen de monumenten er nu bij?

Als de oostoever valt, is de strijd om de stad allerminst voorbij. West-Mosul, het immense stadsdeel aan de overkant van de Tigris, is nog onverminderd in handen van IS. Hoewel het Iraakse leger stelt dat de strijd om de westoever vlotter zal verlopen, vrezen internationale coalitiepartners openlijk voor het tegendeel. West-Mosul is oud, dichtbevolkt en door het overwicht van IS is een slopende stadsoorlog een waarschijnlijker scenario.

Volgens de Iraakse autoriteiten zijn er in de slag om Mosul circa 3.300 IS-strijders gedood. Hoeveel Iraakse militairen om het leven zijn gekomen, wordt niet bekendgemaakt. Volgens de VN heeft de strijd om de stad al bijna 150 duizend inwoners dakloos gemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden