'Doorbraak moordzaak Endstra'

Een 'doorbraak'. Zo noemt de politie de arrestatie van een 47-jarige Rus die in 2004 vastgoedhandelaar Willem Endstra zou hebben doodgeschoten. De aanhouding moet alsnog leiden tot de oplossing van de geruchtmakende liquidatie.

VAN ONZE VERSLAGGEVER MENNO VAN DONGEN

AMSTERDAM - In het jaar voor de moord sprak Endstra in het geheim met de Amsterdamse politie over afpersingspraktijken van Willem Holleeder. De vastgoedmagnaat, die bekendstond als de 'bankier van de onderwereld', was doodsbang dat zijn 'verraad' zou uitlekken. Zijn liquidatie was een klap in het gezicht van opsporingsambtenaren. Daarna zagen aanklagers tot hun frustratie alle verdachten vrijuit gaan. Volgens rechters was er onvoldoende bewijs om hen langdurig vast te houden.

Maandag maakte de Amsterdamse politie bekend dat het 'ontbrekende puzzelstukje' is gevonden. De 47-jarige Rus is volgens recherchechef Arno Julsing na 'intensief speurwerk' aangehouden in het buitenland. Hij zou op korte termijn worden uitgeleverd.

Dna-materiaal leidde tot de doorbraak. Bij de plaats delict is in 2004 hetzelfde genetisch profiel aangetroffen op een kogelhuls, een rietje, een sigarettenpeuk en het moordwapen. Destijds was nog geen sprake van een dna-match, omdat de Rus niet bekend was bij de Nederlandse politie, maar onlangs leidden deze sporen alsnog naar hem.

De 31-jarige Nederlandse Turk Ozgür C., is maandag tevens aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord. Hij is in 2006 al eens opgepakt voor deze zaak, maar na 14 maanden vrijgelaten. Volgens justitie zat C. in een busje dat om de hoek van Endstra's kantoor stond en dat werd gebruikt als uitkijkpost. De politie vond in het busje vezels die ook zijn aangetroffen in de bestelwagen waarin het moordwapen lag. Dat busje is van het verhuurbedrijf waar C. werkte.

Ook zijn neef, de zanger Ali N. (27), is voor de tweede keer aangehouden. Een vriendin van hem heeft de politie verteld dat de neven 's ochtends naar Amsterdam gingen en 's avonds aangedaan thuiskwamen. Daarna zapten ze opgewonden langs televisieprogramma's over de moord op Endstra. De volgende dag hadden ze ineens veel geld, waarmee ze dure kleding kochten.

Justitie omschreef de liquidatie in 2007 als 'klungelwerk'. De daders zouden in paniek zijn geraakt en grote fouten hebben gemaakt. C.'s vingerafdrukken zaten op een parkeerkaartje dat in de bestelwagen lag en de schutter heeft tijdens zijn vlucht een kogelhuls laten vallen.

De arrestatie van de Rus levert 'nieuwe aanknopingspunten' op, stelt de politie, die nog zoekt naar diens opdrachtgever. 'We hebben sterk de indruk dat hij niet voor zichzelf werkte', aldus Julsing. Hij wil niet ingaan op speculaties over de betrokkenheid van Holleeder.

Endstra heeft geregeld voorspeld dat de Heineken-ontvoerder hem zou laten doden. 'Hij is net een parasiet, hij springt op alles waar hij wat bloed uit kan zuigen', zei hij ooit.

Er lopen meerdere lijntjes naar Holleeder. In 2007 besloot justitie de onderzoeken naar de moorden op Endstra en Johnny Mieremet samen te voegen. Dat gebeurde op grond van 'sterke aanwijzingen' dat dezelfde verdachten erbij betrokken zijn. Holleeder en diens handlanger Dino S. hebben volgens justitie mogelijk de opdrachten gegeven.

In januari heeft de Heineken-ontvoerder zijn celstraf voor afpersing uitgezeten. Achter de schermen is justitie een moordzaak tegen hem aan het opbouwen. Onlangs bleek dat de kroongetuige in het liquidatieproces een belastende verklaring over Holleeder heeft afgelegd. Holleeder zou de opdrachtgever zijn van de moorden op crimineel Kees Houtman en kroegbaas Thomas van der Bijl.

Met de arrestatie van een 47-jarige Rus hoopt de politie de liquidatie van de vastgoedmagnaat op te lossen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden