Doorbraak in conflict over wachtlijsten ziekenhuizen

Er is een doorbraak in het conflict over de wachtlijsten bij ziekenhuizen. De ziekenhuizen zien grote voordelen in een plan dat de PvdA en de werkgeversorganisatie VNO-NCW vorige week hebben gepresenteerd....

Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) wordt die bureaucratie omzeild met het plan van de PvdA en VNO-NCW . Bovendien stelt het de ziekenhuizen in staat de avonduren en weekeinden te benutten om de wachtlijsten weg te werken, wat nu nauwelijks mogelijk is.

In het plan van PvdA-Kamerlid Oudkerk en VNO-secretaris Van der Plank worden de wachtlijstgelden die het kabinet heeft uitgetrokken, openbaar aanbesteed. Het gaat om honderd miljoen gulden per jaar. De ziekenhuizen met de beste plannen krijgen hetgeld.

Aanvankelijk hadden de ziekenhuizen lauw op het plan gereageerd, temeer daar zij er niet in gekend waren. Maar bij nader inzien geeft de NVZ er de voorkeur aan.

'Op het ogenblik is er in elke regio een omslachtig overlegcircuit onder leiding van de ziektekostenverzekeraar', zegt NVZ-woordvoerder Huisman. 'Daarin moeten eerst alle ziekenhuizen het eens worden, voor er iets gebeurt. Het is een bureaucratisch circus, dat een ziekenhuis enorm veel kost, ik schat een à twee ton.'

Bovendien wordt het geld evenredig verdeeld over de regio's, zonder te kijken waar de problemen het grootst zijn. En als het geld in de ene regio niet besteed wordt, is het niet mogelijk het elders te besteden, zegt de NVZ.

Een ander bezwaar is dat er officiële tarieven worden gehanteerd. Een deel van de ziekenhuizen haakt daarom af, zegt NVZ-woordvoerder Huisman. Want als zij het personeel over willen halen in de avonduren of weekeinden te werken, kost dat meer. In het plan van PvdA en VNO zijn de tarieven vrij.

Huisman vindt het wel merkwaardig dat de PvdA ook privé-klinieken, waar die partij nooit veel mee op had, wil laten meedingen. 'Wij zijn niet bang voor concurrentie, maar er zal veel geld weglekken naar het particuliere circuit.'

Het plan neemt het grootste bezwaar van de NVZ overigens niet weg. Het geld voor de wachtlijsten houdt na 2002 op. Daardoor kan er geen extra vast personeel of infrastructuur mee bekostigd worden.

Minister Borst van Volksgezondheid heeft het plan doorverwezen naar het officiële Platform Aanpak Wachtlijsten. Maar de voorzitter hiervan, VVD-senator D. Dees, noemde het eerder een 'publiciteitsstunt'.

Dees is boos dat VNO'er Van der Plank, die lid is van het platform, buiten dit college om heeft gehandeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden