Doorbraak: Grieken bereid te snijden in pensioenen

De Griekse regering is bereid om volgend jaar voor ruim 1,8 miljard euro te snijden in de pensioenuitgaven. Premier Alexis Tsipras komt daarmee tegemoet aan Europese eisen voor een extra miljardenlening. Dat blijkt uit het voorstel voor een 'definitieve oplossing' van de Griekse regering dat in handen is van de Volkskrant (zie de precieze cijfers in de foto onderaan dit artikel).

Beeld reuters

Griekenland stuurde maandagochtend een 'definitieve oplossing' aan zijn Europese schuldeisers. De Grieken hopen deze week tot een akkoord te komen met de eurolanden en met de ECB, het IMF en de Europese Commissie over een noodlening van 7,2 miljard euro. Zonder dat geld stevent het land per 1 juli af op een faillissement.

De eurolanden stellen harde voorwaarden aan de lening: Griekenland moet stevig bezuinigen om de overheidsfinanciën op orde te brengen en moet structurele hervormingen doorvoeren om het land weer op de rails te krijgen. Onder meer de pensioenen zijn een heikel punt. Tot nu toe was de regering van het linkse Syriza niet bereid hierin te snijden.

Uit de voorstellen blijkt dat premier Alexis Tsipras nu wel aan deze Europese wens tegemoet wil komen. Het plan bevat een bezuiniging op de pensioenuitgaven oplopend in 2016 tot 1,05 procent van het Griekse bruto nationaal product, wat neerkomt op ruim 1,8 miljard euro. Dat wordt onder ander bereikt door de pensioenleeftijd geleidelijk te verhogen naar 67 in 2025. De bezuiniging komt overeen met wat de Europese schuldeisers van de Grieken vragen.

Ook is Griekenland bereid de lasten op consumptie te verhogen om 1,35 miljard euro extra belastingen op te halen. Verder bevat het voorstel een verhoging van de lasten voor bedrijven en wil de Griekse regering voor 200 miljoen euro bezuinigen op defensie. Ook hoopt Griekenland 350 miljoen euro te verdienen met de veiling van mobiele 4G- en 5G-frequenties. De maatregelen moeten dit jaar bijna 2,7 miljard euro opbrengen. Volgend jaar loopt dat bedrag op tot 5,2 miljard euro.

De Griekse premier Tsipras (midden) bij het overleg van regeringsleiders van de eurolanden. Hij is in gesprek met de Franse president Hollande. Beeld ap
De Griekse premier Tsipras in gesprek met Europees Commissievoorziter Jean-Claude Juncker. Beeld reuters

Regeringsleiders moeten Graccident voorkomen

De vraag is of de Europese instituties de maatregelen achter de plannen voldoende stevig vinden. Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zei maandagmiddag na een kort overleg met de ministers van Financiën van de eurozone dat zal moeten blijken of 'de cijfers wel optellen'. Het plan van de Grieken werd maandagochtend op de valreep bezorgd bij de Europese instituties, te laat voor IMF, ECB en Europese Commissie om er dezelfde dag nog een oordeel over te vellen.

Dijsselbloem noemde de Griekse inzet een 'positieve stap in het proces'. Over enkele dagen komt de Eurogroep opnieuw bijeen. In de tussentijd moet de 'trojka' van IMF, ECB en Europese Commissie zich over de plannen buigen. De Eurogroepvoorzitter hoopt op 'een definitief akkoord' later deze week.

Maandagavond ontmoeten de regeringsleiders van de eurolanden elkaar om nogmaals Tsipras te overtuigen van de noodzaak van een akkoord. EU-president Donald Tusk stelde vooraf aan het overleg dat de tijd van 'politiek gegok' voorbij is. Hij ziet het als zijn taak om een 'oncontroleerbaar Graccident (Grieks ongeluk, red.)' te voorkomen. Tusk noemde de Griekse plannen 'de eerste echte voorstellen in weken', hoewel ze volgens hem nog wel verdere uitwerking nodig hebben.

EU-president Donald Tusk bij aankomst in Brussel. Beeld afp

Onderwijl gingen in Athene duizenden mensen de straat op om te demonstreren vóór een deal met Europa. De betogers hadden Europese en Griekse vlaggen meegenomen en riepen 'Griekenland, Europa, Democratie'. Ze eisen dat de links-radicale premier Alexis Tsipras tot een akkoord komt met de Europese geldschieters. Een groepje van circa honderd extreemlinkse tegenbetogers probeerde de demonstratie voor het parlementsgebouw te verstoren, maar de politie verhinderde dat.

De tabel met de bezuinigingen die Griekenland voorstelt, waaronder een hogere belasting op consumptie en een korting op pensioenen. Beeld De Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden