Doorbraak: China en VS schrappen handelstarieven

China en de VS hebben een akkoord gesloten over het wederzijds verlagen van importtarieven op technologisch hoogwaardige producten. Die variëren van spelcomputers via software en halfgeleiders tot medische apparatuur. Jaarlijks wordt er wereldwijd voor 3200 miljard euro aan dit soort spullen verhandeld.

null Beeld anp
Beeld anp

De importheffingen die ruim tweehonderd productcategorieën raken, hebben betrekking op ongeveer een kwart van die handel, ruim 800 miljard euro. De Amerikaanse regering schat dat door de betere handelsvoorwaarden de wereldproductie jaarlijks met ruim 150 miljard euro gaat toenemen. De doorbraak in de onderhandelingen werd door de Amerikanen bekendgemaakt in Peking, waar 21 landen voor de Apec-top (Asian Pacific Economic Cooperation) bijeen zijn.

Een ander resultaat van de top is dat de VS instemmen met een Chinees initiatief om te komen tot een vrijhandelszone voor de 21 Apec-landen. Dat Obama bereid is die mogelijkheden te onderzoeken, is opvallend. Tot dusver hadden de VS vooral ingezet op een kleine vrijhandelszone met twaalf landen, maar zonder China. Als eerste stap is nu het verrichten van een studie die tenminste twee jaar gaat duren.

De overeenkomst over hightech-goederen tussen de beide grootmachten bereidt de weg voor een breder akkoord onder auspiciën van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Tot dusver zaten die onderhandelingen in Genève in het slop, maar dat gaat nu veranderen, zo verwacht de Amerikaanse handelsonderhandelaar Michael Froman: 'We kunnen met dit resultaat naar onze WTO-partners in Genève. We zijn hoopvol dat we nu snel voortgang kunnen boeken.'

Exportvoordelen

Dat beide landen elkaar toch wisten te vinden, houdt verband met de voordelen die zij denken te kunnen behalen. China is de grootste exporteur van deze hightech-spullen en verwacht dus het grootste voordeel bij het wegvallen van importheffingen. Maar ook in de VS wordt verlekkerd naar de deal gekeken. Volgens het Witte Huis raakt het jaarlijks 80 miljard euro aan Amerikaanse export. Er wordt geschermd met een mogelijke winst van 60 duizend banen.

Interessant voor de Amerikanen is vooral de Chinese toezegging om een heffing van 25 procent op halfgeleiders en van 8 procent op bepaalde medische apparatuur af te schaffen. Vorig jaar liepen de onderhandelingen op dit punt vast, omdat China zijn eigen bedrijven wilde beschermen tegen de Amerikaanse concurrenten.

Barack Obama en Xi Jinping Beeld afp
Barack Obama en Xi JinpingBeeld afp

Stekelige onderwerpen

De overeenkomst is 'bemoedigend' voor de Amerikaans-Chinese betrekkingen, meende de Amerikaanse onderhandelaar Froman. Vandaag spreken Obama en Xi elkaar uitvoerig tijdens een staatsbezoek.

Er zijn nog genoeg stekelige onderwerpen over. Naast de kwestie van de vrijhandelszones zal Obama beginnen over industriële spionage. De VS ergeren zich wild aan Chinese hackers die in Amerikaanse computers op bedrijfsgeheimen jagen. Omgekeerd zeggen de Chinese autoriteiten dat ook Chinese bedrijven het slachtoffer van spionage zijn. De verwachting is dat er een Chinees-Amerikaanse werkgroep komt om een dialoog op gang te brengen.

Tijdens een forumdiscussie in Peking raakte Obama vandaag aan de grote verschillen tussen China en de VS op het vlak van internetvrijheid en vakbonden. Hij gaf aan dat jonge mensen 'meer toegang tot informatie willen, niet minder' en dat 'werknemers, als zij zich mogen organiseren, betere arbeidsomstandigheden zouden vragen en dat zij om sterkere bescherming op het vlak van arbeid en milieu zouden vragen.' Die opmerkingen zullen zijn Chinese gastheren hem niet in dank hebben afgenomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden