Doorbraak blijft uit bij topoverleg Syrië en Israël

Het vredesoverleg tussen Syrië en Israël heeft geen doorbraak opgeleverd. De Israëlische premier Barak kenschetste gisteren de onderhandelingen als een 'taaie diplomatieke strijd'....

Beide partijen menen dat de gesprekken moeten plaatsvinden op basis van een werkdocument dat de Amerikaanse president Clinton Israël en Syrië heeft voorgelegd. Clinton besloot het op te stellen omdat de onderhandelingen dreigden vast te lopen.

In het document staat nauwkeurig omschreven waar de beide landen het over eens zijn en waarover niet. Het moet dienen als raamwerk voor verdere gesprekken. De belangrijkste punten in de onderhandelingen zijn de teruggave van de Golan-hoogvlakte aan Syrië in ruil voor veiligheidsgaranties voor Israël, het trekken van de uiteindelijke grenzen, toegang tot watervoorraden en de toekomstige diplomatieke betrekkingen.

Beide landen hebben vorige week vier werkgroepen in het leven geroepen. Alle vier werkgroepen zijn gisteren bijeengeweest. Voor het eerst sinds de Juni-oorlog van 1967 en de Israëlische invasie hebben Israëliërs en Syriërs oog in oog over de bezetting van de Golan-hoogvlakte gesproken.

Het document van Clinton is vaag over het trekken van grenzen en bevat geen enkel Israëlisch voorstel, aldus Israëlische zegslieden. Syrië eist het terugtrekken van het Israëlische leger en terugkeer naar de grenzen van 4 juni 1967.

Israël biedt 'in dit stadium' geen alternatief, aldus de zegslieden. Barak zelf zei 'dat we alles zullen doen tijdens de onderhandelingen om Israëls veiligheid en vitale belangen te beschermen'.

De onderhandelingen duren nu een week en moeten een akkoord opleveren waarin Israël zich terugtrekt uit de Golan in ruil voor diplomatieke erkenning door het Arabische buurland. De Israëlische regering ontkende gisteren beschuldigingen uit rechtse hoek in Israël dat een geheime overeenkomst zou zijn gesloten met Syrië.

Een Arabische krant in Londen publiceerde stukken uit een vermeend intern Syrisch document waaruit bleek dat Israël zich binnen zes maanden uit de Golanhoogte zou terugtrekken.

President Clinton en de Israëlische premier Barak hebben de Palestijnse president Arafat telefonisch verzekerd dat het vredesoverleg met de Palestijnen onverminderd zal doorgaan. Arafat vreest dat het huidige topoverleg in de VS tussen de aartsvijanden Israël en Syrië ten koste zal gaan van de inzet van Israël om ook met de Palestijnen tot een alomvattend akkoord te komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden