Nieuwsrepatriëring Marokko

Doorbraak bij repatriëring: dit weekend eerste vlucht uit Marokko

De eerste van de drieduizend Nederlanders die zijn gestrand in Marokko kunnen zondag naar huis. In elk geval één Nederlandse vlucht vertrekt dan van Casablanca naar Schiphol. Dat bevestigen meerdere Nederlanders die telefonisch en per mail hoorden dat ze mee kunnen.

Een vliegtuig van KLM gezien vanaf het Panoramaterras. Op luchthaven Schiphol is het rustiger dan normaal. Meerdere luchtvaartmaatschappijen schrapten vluchten in verband met het coronavirus Covid-19. ANP REMKO DE WAAL Beeld ANP
Een vliegtuig van KLM gezien vanaf het Panoramaterras. Op luchthaven Schiphol is het rustiger dan normaal. Meerdere luchtvaartmaatschappijen schrapten vluchten in verband met het coronavirus Covid-19. ANP REMKO DE WAALBeeld ANP

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt noch ontkent dat er voor het eerst sinds de lockdown in Marokko een Nederlandse repatriëringsvlucht is geregeld. ‘We zijn er mee bezig de meest urgente gevallen naar Nederland te halen, dat is alles wat ik erover kan zeggen’, zegt een woordvoerder.

Uit een e-mail van Bijzondere Bijstand Buitenland, de alarmcentrale van Buitenlandse Zaken voor gestrande reizigers, blijkt dat er zondagavond een vlucht vertrekt vanuit Casablanca. De mail is in handen van de Volkskrant. Voor zover bekend is het de eerste en voorlopig enige repatriëringsvlucht vanuit Marokko naar Nederland. Hoeveel Nederlanders hiermee worden geholpen, is niet bekend.

Op de vlucht zullen Nederlanders zitten die om medische of sociale redenen een grote urgentie hebben om naar Nederland te komen. Zoals de 28-jarige Samira Flipse en haar man. Ze is bijna dertig weken zwanger. ‘Ik vind het nog moeilijk om te geloven, maar ik ben wel heel blij.’ Toch is het voor haar ook lastig: zoals het er nu naar uitziet, moeten haar ouders nog wel in Marokko blijven. Buitenlandse Zaken doet er alles aan om ook hen nog aan boord te krijgen. ‘Ik hoop heel erg dat ze toch nog mee kunnen. Allebei mijn ouders hebben ook medische hulp nodig.’

Flipse zit nu nog in Marrakesh, maar gratis vervoer naar Casablanca is voor haar geregeld. Vanuit verschillende steden in Marokko rijden er speciale busjes naar de luchthaven in Casablanca.

Met de repatriëringsvlucht lijkt er een doorbraak te zijn in het gesteggel tussen Nederland en Marokko. Vijf weken geleden sloot Marokko het luchtruim en liet het nog maar mondjesmaat repatriëringsvluchten vertrekken. Verschillende Europese landen wisten een deel van hun landgenoten thuis te krijgen, maar Nederland tot op heden niet. Minister Blok (Buitenlandse Zaken) riep Marokko twee weken geleden op de meest urgente gevallen te laten gaan, wat nu lijkt te lukken. Voor de overige duizenden Nederlanders is het wachten op nog meer repatriëringsvluchten.

Dit schreef de Volkskrant eerder over de gestrande Nederlanders in Marokko, die de dupe lijken te zijn van een diplomatiek conflict.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden