Door VS gesteunde strijders claimen Raqqa volledig in handen te hebben

Door de VS gesteunde Syrische strijders claimen dat zij de rebellen van Islamitische Staat hebben verdreven uit Raqqa, hoofdstad van het door IS uitgeroepen kalifaat in Syrië en Irak. De stad moet nog wel worden ontdaan van landmijnen en zogeheten 'slapende' cellen van IS, aldus een commandant van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). Een Amerikaanse legerwoordvoerder zei dinsdagavond dat zo'n 100 IS-strijders nog weerstand bieden op enkele plaatsen in de stad.

SDF-strijders vlak bij Raqqa.Beeld EPA

Brigadegeneraal Talal Sillo van de SDF, de alliantie van Koerdische strijders en gematigde rebellen die de strijd om de stad leidde, had eerder op de dag gezegd dat er geen gevechten meer gaande zijn. Sillos troepen trokken juichend door de straten en zwaaiden met vlaggen.

Tientallen IS-strijders die weigerden zich over te geven, hadden zich tot dinsdag nog verschanst in het stadion. Dat complex deed eerder dienst als gevangenis van de terreurgroep. In de loop van de ochtend werd hier het verzet van IS gebroken. Eerder meldde de SDF ook een ander belangrijk strategisch punt, het ziekenhuis, te hebben veroverd op de terreurgroep. Hier werd de zwarte vlag van IS, de laatste die nog te zien was in de stad, snel verwijderd. Een teken dat de strijd om Raqqa ten einde liep, was de stopzetting van de Amerikaanse luchtbombardementen op IS-posities in de stad.

Drie jaar

De strijdmacht van de SDF begon in juni het langverwachte offensief om Raqqa te heroveren op IS. IS kreeg Raqqa in 2014 in handen. De stad werd daarop de feitelijke hoofdstad van het door de terreurgroep uitgeroepen kalifaat. Met de val van Raqqa komt de voorspelling van de vorige Amerikaanse president, Barack Obama, uit dat het zeker drie jaar zou gaan duren om IS-strijders verslaan in hun belangrijkste bolwerken.

Eerder dit jaar werd IS al verdreven uit Mosul, de tweede stad van Irak, die de jihadisten na een blitzkrieg in 2014 hadden veroverd op het Iraakse leger. Zowel bij de strijd om Mosul als om Raqqa speelden de VS een cruciale rol met luchtaanvallen en de inzet van militaire adviseurs. Ook zette het Pentagon een artillerie-eenheid in die IS-posities vanaf grote afstand klokje rond beschoot.

IS-vrouwen

Als Nederlandse, Belgische en andere buitenlandse vrouwen van IS-strijders hadden ze status in het kalifaat. Nu dat bijna ineengestort is, zitten ze in vluchtelingenkampen in Noord-Syrië, met hun kinderen die in IS-gebied zijn geboren en geen papieren hebben. Wat nu? Lees deze reportage van Midden-Oosten-correspondent Anna van Es.

IS heeft nog slechts een bevolkingscentrum in Syrië in handen, de bebouwde omgeving van de stad Deir al-Zor. De stad zelf zou dinsdag door Syrische troepen geheel zijn heroverd op IS.

De strijd om Raqqa heeft meer dan een kwart miljoen mensen op de vlucht doen slaan, volgens de internationale hulporganisatie Save the Children. Velen zullen nog maanden, zo niet jaren in kampen moeten wonen. Onder hen zijn veel getraumatiseerde kinderen. Ze waren ooggetuigen van martelingen en executies door IS.

Vlak voor het vallen van Raqqa pakten ook IS-vrouwen de wapens op

Al jaren blijken IS-vrouwen in Raqqa zich te bewapenen met kalasjnikovs, granaten en bomgordels. Aanvankelijk als statussymbool. Maar toen de stad dreigde te vallen, gingen de dames meevechten aan het front.

Samira al Nisr was de vroedvrouw van Raqqa, en dus van IS. Inmiddels is ze de stad ontvlucht. 'Ik denk dat deze meisjes in hun eigen samenleving nooit een goede opleiding hebben gehad. Ze waren daar uitschot.'

Het nieuwe kabinet wil dat IS-strijders die terugkeren naar Nederland harder worden aangepakt. VVD, D66, CDA en ChristenUnie maken de weg vrij voor het Openbaar Ministerie om hen in de toekomst te kunnen vervolgen voor genocide.

Met een groot netwerk onder jihadisten gaan voor de Duitse journalist Souad Mekhennet deuren open die voor anderen gesloten blijven.

'Doei.' Dat zei vice-premier Asscher op de mededeling van zijn collega Blok van Justitie dat hij het Nederlanderschap had ingetrokken van vier uitgereisde jihadisten. Hij verwoordde het sentiment in het overgrote deel van de Tweede Kamer, dat alle Syriëgangers liever buiten houdt. Al is het maar omdat Nederland die andere weg - het uitschakelen van jihadi's op het slagveld, zoals Groot-Brittannië en Frankrijk doen - niet wil volgen.

Er tekent zich een verbijsterende ontknoping af in Syrië: een burgeroorlog die begon met een poging de dictator te verdrijven lijkt uit te draaien op een overwinning voor diezelfde man.

Tv-programmamaker Sinan Can (39) won prijzen met zijn series over de Armeense genocide en de Arabische Lente. Nu speurt hij in het kalifaat naar de drijfveren van IS.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden