Door verkeerd te lopen beland je in het echte landschap en echte leven

Caspar loopt

Aflevering 80: het is altijd minder erg dan voorspeld. Voorbij Hoornsterzwaag stopt het met zachtjes regenen.

Foto Studio V, met dank aan Reisboekhandel Pied à Terre, Amsterdam

Een dagje flink doorlopen. Van Nijeberkoop naar Olterterp, door voormalig hoogveengebied. Tegenwoordig een afwisselend landschap met bosjes, vennen, heide, een stukje langs de Tjonger, een stukje langs een oude turfvaart. Lichte regenbuien, dan weer zon, regenboogweer. Het is altijd minder erg dan voorspeld.

Samen met Koos Dijksterhuis, die al bijna tien jaar een natuurdagboek schrijft in Trouw. Dan steek je wel wat op. Vroeger was Koos vooral geïnteresseerd in vogels, inmiddels weet hij ook het nodige over plantjes en over paddestoelen, die we vandaag volop aantreffen.

Tot voorbij Hoornsterzwaag is het allemaal prima, maar dan nemen we een verkeerde afslag en lopen we druk pratend en nietsvermoedend door tot Moskou en Petersburg. Buurtschappen uit de tijd van de communistische veenarbeiders. Dat waren harde tijden, maar wij maken nu een omweg van 10 kilometer en dat is ook zwaar.

Verkeerd lopen is nuttig, je komt weer in het echte landschap terecht, waar het echte leven zich afspeelt, maar met dat echte landschap had ik het nu net even gehad. We rechten de rug, over rechte wegen gaat het ook, tussen biljartlakens en maïsvelden door, nieuwe koeienstallen en bakstenen bungalows, af en toe uitwijken voor een vrachtwagen met levend vee. En nu regent het wel.

Lees verder onder de kaart.

Caspar loopt

Caspar Janssen loopt een jaar lang door Nederland en brengt al doende het landschap in kaart, en daarmee de planten, dieren, mensen en kwesties van het Nederlandse land.

Lees ook eerdere afleveringen uit deze rubriek.

Powered by Wikiloc

Dan zijn we terug op de goede route. In Hemrikerverlaat, een buurtschap aan de Compagnonsvaart, staan huizen te koop, een verlaten boerderij is aan het afbrokkelen. Het laat zich raden wat hier is gebeurd. Boer gestopt, het land is overgenomen door een grotere boer, maar de boerderij was niet meer nodig, of kon niet verkocht. En zo wordt het platteland weer een stukje desolater.

Zo weinig vogels ook, zelfs voor de tijd van het jaar. 'Over twintig jaar weet niemand meer wat een grutto is', zegt Koos. 'En niemand die het erg vindt.' We houden de stemming er toch maar in. En we zien vier reeën tegen een bosrand aan. De Lippenhuisterheide over, het lage zonlicht over de hooilandjes onder het Koningsdiep, het verrassendste plaatje van de dag. Dan, na 30 kilometer lopen, op de valreep, een overvliegende zwarte specht. Koos had het nota bene voorspeld: 'Misschien zien we wel een zwarte specht.'

Zwarte specht. Foto Alamy