nieuwscoronacijfers

Door vaccinaties daalt de leeftijd van patiënten in het ziekenhuis in Israël

De voortvarende vaccinatiecampagne in Israël begint duidelijk vruchten af te werpen: door de dalende gemiddelde leeftijd van patiënten in het ziekenhuis neemt de druk op de zorg af.

Verpleegkundigen aan het werk op de ic-afdeling van het Sheba Medical Center in Ramat Gan. Beeld REUTERS
Verpleegkundigen aan het werk op de ic-afdeling van het Sheba Medical Center in Ramat Gan.Beeld REUTERS

Door de tweede prik bij de ouderen daalt de gemiddelde leeftijd van Israëliërs die zijn opgenomen in het ziekenhuis. En door de afname van het aantal oudere patiënten in het ziekenhuis neemt de druk op de zorg af. De ziekenhuisbezetting vanwege corona piekte rond half januari en daalt sindsdien gestaag.

De patiënten die nog in het ziekenhuis liggen, zijn gemiddeld 62. Vlak voordat Israël begon met het toedienen van de tweede prik was de gemiddelde leeftijd van patiënten 66 jaar. Ook de leeftijd van patiënten op de intensive care daalt snel. Een maand geleden was de patiënt aan de beademing nog gemiddeld 70 jaar oud, inmiddels is deze patiënt gemiddeld 61. Israël is wereldwijd het snelst met vaccineren; het begon op 4 januari al met het toedienen van een tweede prik.

In week 13 procent minder coronapatiënten op de intensive care

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is de afgelopen week tot flink onder de 600 personen gedaald. Vorige week woensdag lagen er nog 613 patiënten op de ic, sindsdien is dat aantal met 13 procent afgenomen naar 533. De daling verloopt sneller dan een week eerder, toen kromp de bezetting met 5,8 procent. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding verwacht wel dat de Britse variant binnenkort weer tot stijgende aantallen zal leiden. Door de dalende bezetting is er iets meer ruimte voor reguliere zorg. Woensdag waren 511 bedden in gebruik voor non-covid-patiënten.

Aantal besmettingen lijkt nog te dalen

Het aantal besmettingen kwam woensdag uit op 3.226, een lager aantal dan vorige week woensdag. Doordat de teststraten op zondag dicht waren en het ook maandag door de gladheid lastig was zich te laten testen, lag het aantal meldingen de afgelopen twee dagen veel lager. Het aantal van 3.226 besmettingen is weliswaar weer meer dan de afgelopen dagen, maar lijkt toch nog te wijzen op een aanhoudende daling. Sinds vorige woensdag zijn 23.671 personen positief getest, 14 procent minder dan de 27.644 van een week eerder. Door de gesloten teststraten is de daling vermoedelijk vertekend, in werkelijkheid zal die minder groot zijn. Vorige week daalde het aantal besmettingen op weekbasis nog met 20 procent. In de veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek was de toename deze week het grootst. Het aantal gemelde besmettingen steeg met 10 procent naar 147 per 100 duizend inwoners.

Lees verder:

Meer weten over corona in andere landen? Hier vindt u de belangrijkste grafieken en kaarten.

Wilt u meer weten over corona in Nederland? Hier zetten we de belangrijkste grafieken en kaarten op een rij.

Cijfers over vaccins in Nederland en de rest van de wereld vindt u hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden