Door Saoedi-Arabië geleide coalitie opent aanval op strategische havenstad Jemen

De door Saoedi-Arabië geleide internationale coalitie in Jemen is woensdag met een groot offensief begonnen om de Houthi-rebellen uit de havenstad Hodeida te verdrijven. Het is de grootste slag in de al drie jaar durende oorlog tegen de door Iran gesteunde Houthi’s.

Soedanese militairen die deel uitmaken van de internationale coalitie even buiten de havenstad Hodeida. Beeld EPA

Gevechtsvliegtuigen en oorlogsschepen van de coalitie bestookten posities van de rebellen om een grondoffensief van het regeringsleger te ondersteunen.

De haven van Hodeida is de grootste van Jemen. Het is de belangrijkste haven voor de aanvoer van hulpgoederen naar het land, dat op de rand van een hongersnood balanceert. Bij de strijd om de stad zijn de afgelopen dagen al rond de zeshonderd doden gevallen.

De operatie ‘Gouden Overwinning’ begon na het verlopen van een ultimatum dat was gesteld door de Verenigde Arabische Emiraten, net als Saoedi-Arabië een van de deelnemers aan de coalitie tegen de Houthi’s. De rebellen hadden tot vandaag de tijd gekregen om zich terug te trekken uit de stad. ‘De bevrijding van de haven is het begin van de val van de Houthi-strijders’, aldus de Jemenitische regering in een verklaring.

De Houthi’s hebben naast Hodeida de hoofdstad Sanaa en de belangrijkste bewoonde gebieden van het land in handen. Hulporganisaties waarschuwen dat het jongste offensief het armste land van de Arabische wereld nog verder in de afgrond zal duwen. De Verenigde Naties en andere hulporganisaties hadden vooruitlopend op de aanval hun internationale staf al uit Hodeida gehaald.

Hulpgoederen uit de Verenigde Arabische Emiraten in de havenstad Mujailis, ten zuiden van Hodieda. Beeld AFP

Aanvallen olietankers

Zo’n 8,4 miljoen Jemenieten dreigen volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te verhongeren. Zo’n tachtig procent van de belangrijkste goederen komt via Hodeida het land binnen. Door het offensief hangt de havenstad ook nog een humanitaire ramp boven het hoofd. In Hodeida en omgeving wonen zo’n 600 duizend mensen.

De leider van de Houthi’s, Mohammed Ali al-Houthi, waarschuwde de internationale coalitie kort voor het begin van het offensief om van de aanval af te zien. De komende dagen moet duidelijk worden of hij inderdaad olietankers in de Rode Zee gaat bestoken, zoals hij dreigde om het offensief af te wenden. De VN probeerden beide partijen ook zover te krijgen om een akkoord te sluiten, maar dat is niet gelukt.

De aanval is de eerste poging van de internationale coalitie, die wordt gesteund door het Westen, om een grote, goed verdedigde stad te veroveren. Met de inname van Hodeida willen de coalitie en de regering de aanvoerlijnen van de rebellen afsnijden en ze terugdringen tot Sanaa. De hoop is dat de Houthi’s vervolgens kunnen worden gedwongen om over een vredesregeling te onderhandelen.

Bekritiseerd

Aan de zijde van de regeringsgezinde troepen in Hodeida vechten ook militairen van de Emiraten en Soedan. De coalitie besloot in 2015 om militair in te grijpen in Jemen om de regering van president Abd-Rabbu Mansour Hadi weer in het zadel te helpen. Tijdens de burgeroorlog zijn al meer dan tienduizend doden gevallen. De coalitie wordt bekritiseerd vanwege luchtaanvallen waarbij veel burgers om het leven zijn gekomen.

De Verenigde Staten en andere westerse landen beschuldigen op hun beurt Iran ervan de Houthi’s van wapens en raketten te voorzien. De rebellen hebben al diverse keren raketten tot diep in Saoedi-Arabië afgevuurd.

Twee miljard voor hulp in Jemen, maar waar blijft de vrede?

Met de ene hand hulp geven en met de andere burgers bombarderen en uithongeren: in Jemen gebeurt het. En niet alleen daar. Heeft de humanitaire interventie haar langste tijd gehad?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.