NIEUWSRUSSISCHE INMENGING IN DE VS

Door Republikeinen geleide Senaatscommissie bevestigt connecties van Trump-campagne met Kremlin

Na drieënhalf jaar onderzoek bevestigt de inlichtingencommissie van de Amerikaanse Senaat dat het Kremlin uitgebreide contacten heeft gelegd met de Trump-campagne tijdens de verkiezingen van 2016. Alleen vijf Democratische senatoren uit de commissie zien daarin aanwijzingen voor een samenzwering.

Voormalig adjunct-procureur-generaal Rod Rosenstein getuigt voor het rechterlijk college. Beeld Reuters
Voormalig adjunct-procureur-generaal Rod Rosenstein getuigt voor het rechterlijk college.Beeld Reuters

Meest saillante ontdekking van de senatoren is dat Konstantin Kilimnik, de man met wie Trumps campagnemanager Paul Manafort veelvuldig contact onderhield en aan wie hij kiezersgegevens doorspeelde, een Russische geheim agent was. Het rapport bestempelt Manafort met terugwerkende kracht als een ‘serieus contraspionage-gevaar’.

De Democraten in de commissie schrijven in hun conclusie dat Kilimnik de kiezersgegevens op zijn beurt waarschijnlijk heeft doorgespeeld aan de militaire inlichtingendienst GROe, die bezig was met een beïnvloedingscampagne in de VS. ‘Dit is hoe samenzwering (collusion) eruitziet.’

De Republikeinen in de commissie onderschrijven die conclusie niet.

Ook blijkt Natalya Veselnitskaja, de advocate met wie Manafort, Donald Trump jr. en Jared Kushner een ontmoeting hadden in Trump Tower, veel nauwere banden te hebben met het Kremlin dan tot dusver werd aangenomen.

Onschadelijk gemaakt

Het duizend pagina’s tellende rapport, dat dinsdag openbaar is gemaakt, bevestigt in grote lijnen de bevindingen van speciaal onderzoeker Robert Mueller. Die concludeerde vorig jaar dat de Russen de Trump-campagne wilden helpen en dat Trump zich die hulp heeft laten aanleunen. Voor (criminele) samenzwering vond hij echter geen bewijs. Met een voorbarige, onrepresentatieve samenvatting van het rapport wist minister van Justitie William Barr vorig jaar het rapport onschadelijk te maken, waarna Trump vond dat het hele onderzoek een hoax was geweest.

Ook nu weer laat de Trump-campagne weten dat dit onderzoek een hoax is.

Dat blijkt dus niet zo te zijn.

De Senaatscommissie signaleert dat Trump geregeld met zijn ritselaar Roger Stone heeft gesproken over WikiLeaks, dat de door de Russen gehackte e-mails van de Democraten zou vrijgeven. Trump zei later (schriftelijk) tegen Mueller zich ‘niets specifieks te kunnen herinneren’ van alle gesprekken die hij met Stone had gehad tussen juni en november 2016. ‘Ondanks Trumps geheugen denkt de commissie dat Trump geregeld met Stone en campagnemedewerkers over WikiLeaks heeft gesproken.’

Stone loog in een rechtszaak over zijn contacten met Wikileaks en verzweeg wat hij daarover had besproken met Trump. ‘Het zou mijn situatie danig hebben vergemakkelijkt’, zou hij daarover in een interview zeggen. ‘Ze wilden dat ik voor Judas speelde.’ Trump beloonde hem door zijn straf kwijt te schelden.

Veeg uit de pan

In het Senaatsrapport krijgt ook de FBI een veeg uit de pan. De politiedienst wordt verweten het zogeheten Steele-rapport veel te serieus te hebben genomen, de door een Britse oud-spion verzamelde roddels over Trump in Rusland, waaronder de aantijging dat hij in Moskou een bed had laten onderplassen door prostituees.

(Deze krant had dat Steele-dossier begin 2017 ook in handen, maar publiceerde het niet omdat de bron te wankel was.)

Ook tijdens de transitie was de aankomende regering-Trump kwetsbaar voor Russische bemoeienis, stelt het rapport. De leden van Trumps transitieteam waren niet ervaren genoeg om te begrijpen dat ze werden gebruikt, schrijft de senaatscommissie.

‘Russische beambten, geheime diensten en andere waren in staat de tekortkomingen van het transitieteam te exploiteren’, schrijven de auteurs. ‘Uitgaande van de beschikbare informatie is het mogelijk, en zelfs waarschijnlijk, dat ze dat hebben gedaan.’

Lees verder

Negen verdachte ontmoetingen die Robert Mueller onderzocht
Speciaal aanklager Robert Mueller heeft het verslag ingeleverd van bijna twee jaar speurwerk naar een mogelijke samenzwering tussen het Kremlin van Vladimir Poetin en Donald Trump en zijn medewerkers. Hier zetten we de verdachte contacten op een rij die sinds 2016 zijn opgedoken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden