Door Proust ingevulde enquête in Parijs geveild

Een enquête die door een veertienjarige Marcel Proust is ingevuld, gaat deze maand onder de hamer op een Parijse veiling van manuscripten van de gevierde schrijver van À la recherche du temps perdu....

Reuters

De enquête wordt op 27 mei in het Drouot veilinghuis per opbod verkocht samen met uittreksels van Prousts laatste bekende manuscript. De kavels moeten per stuk meer dan 30 duizend euro opbrengen.

In tegenstelling tot wat vaak wordt geloofd, heeft de Franse schrijver de enquête niet zelf bedacht. Maar zijn voorlijke en literaire antwoorden op de nu te veilen vragenlijst, die postuum werd gepubliceerd in 1924, waren zo bijzonder dat de enquête als begrip daarna altijd met Proust werd geassocieerd.

Een woordvoerder van het veilinghuis beschouwt de ingevulde vragenlijst als een eerste schrijvers proeve van Proust.

De lijst met vierentwintig vragen, die varieren van favoriete auteurs, componisten en kleuren tot 'jouw opvatting van geluk', werd later afgedrukt in souvenir albums in het Victoriaanse Engeland.

De antwoorden op de vragen zijn een voorbode van de sleutelthema's in À la recherche du temps perdu, de zevendelige semi-autobiografische roman waarin Proust in zinnelijke details uiteenzettingen geeft over kunst, politiek, geschiedenis en liefde.

Proust gaf in de enquête als favoriete bezigheden op lezen, dromen, het schrijven van poëzie., geschiedenis en het theater.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden