Door orkaan verwoeste krottenwijken mogen niet herbouwd Illegalen St Maarten vrezen uitwijzing

Op St Maarten is grote onrust ontstaan onder de illegaal op het eiland verblijvende inwoners. Zij vrezen dat de Antilliaanse overheid de natuurramp die het eiland vorige week trof, zal aangrijpen om hen van het eiland te verwijderen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Die vrees wordt gevoed door de aankondiging maandag van de gezaghebber van St Maarten, D. Richardson, dat de krottenwijken rond de hoofdstad Philipsburg, die door de orkaan Luis al grotendeels waren verwoest, niet mogen worden herbouwd, maar door bulldozers met de grond gelijk zullen worden gemaakt.

Illegalen die het eiland willen verlaten, kunnen, aldus Richardson maandag in een radiotoespraak, rekenen op een gratis vliegticket richting land van herkomst. Het gaat hoofdzakelijk om personen die afkomstig zijn van Haïti en uit de Dominicaanse Republiek.

Volgens de gevolmachtigd minister voor de Nederlandse Antillen in Nederland, C. de Haseth, is er echter geen sprake van dat illegalen gedwongen zullen worden St Maarten te verlaten. De Haseth sprak dinsdag van 'een groot misverstand' rond de uitlatingen van gezaghebber Richardson. 'Wat Richardson wilde, is de mensen in de krottenwijken overreden naar de tentenkampen te gaan. Onder geen beding zullen illegalen worden uitgezet', aldus De Haseth.

Richardson zei dinsdag in Philipsburg dat hij al vóórdat de orkaan het eiland trof, van plan was geweest een eind te maken aan de 'onverantwoorde' hygiënische en sociale situatie in de krottenwijken. Het betreft in totaal negen woongebieden, de wijken Marigot Hill, Dollison Drive, Mount William Hill, Cakehouse Area, Cape Bay, Suckergarden-Archroad, Garden of Eden, Vineyard Area en Over The Pond Area.

Richardson beklemtoonde ook dat vele illegalen alleen maar in administratief-technische zin illegaal zijn; zij hebben wel werk, maar hun registratie door de overheid loopt ernstig achter. Wie werk heeft, hoeft niets te vrezen, hij of zij wordt alleen geregistreerd, aldus de gezaghebber.

De regeringsvoorlichtingsdienst van de Antillen in Willemstad (Curacëo) deelde dinsdag eveneens mee dat er geen sprake zal zijn van 'deportatie' van illegalen. Illegalen die zich melden, krijgen inderdaad een gratis vliegticket naar hun land van herkomst, maar hun vertrek is 'geheel vrijwillig'. Volgens de Antilliaanse RVD hebben al veel illegalen van deze mogelijkheid gebruik gemaakt.

Premier Kok zei dinsdag in de Tweede Kamer dat de ruim zeshonderd Nederlandse militairen die momenteel noodhulp verlenen op St Maarten, 'nadrukkelijk niet' ingezet zullen worden voor gedwongen ontruiming van krottenwijken of gedwongen verwijdering van illegalen. De Nederlandse krijgsmacht is alleen betrokken bij het handhaven van de openbare orde, aldus Kok.

Kok betuigde namens de regering medeleven met de nabestaanden van de slachtoffers van de orkaan Luis. Over de omvang van de schade is volgens Kok nog weinig zinnigs te zeggen. Het kabinet besloot afgelopen vrijdag voorlopig tien miljoen gulden uit te trekken voor hulp aan St Maarten. Als de omvang van de schade beter in kaart is gebracht, stelt het kabinet zo nodig meer geld ter beschikking, aldus Kok dinsdag in de Kamer.

De Antilliaanse regering heeft maandag 25 miljoen gulden vrijgemaakt voor de wederopbouw van St Maarten. 'St Maarten moet zo snel mogelijk weer op eigen benen staan. Dat is niet alleen in het belang van St Maarten, maar van de hele Antillen', zei premier M. Pourier maandag in het Antiliaanse parlement.

Het Nederlandse Nationaal Rampenfonds maakte dinsdag 2,5 miljoen gulden over naar het Nederlandse Rode Kruis voor directe hulpverlening aan de slachtoffers van de orkaan. Eerder zegde het Juliana Welzijnsfonds een miljoen gulden toe. Ook het geld dat Antilliaanse organisaties in Nederland inzamelen, gaat naar het Rode Kruis.

Kroonprins Willem-Alexander is dinsdag naar St Maarten vertrokken voor een kort bezoek. Behalve St Maarten zal hij, afhankelijk van het aanwezige transport, ook St Eustatius en Saba bezoeken. Minister Voorhoeve, in het kabinet verantwoordelijk voor Antilliaanse zaken, vertrekt vrijdag naar St Maarten, eind van de maand gevolgd door Kok, die een al eerder gepland bezoek aan de Antillen waarschijnlijk op St Maarten zal beginnen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden