Door nazi's gestolen Flinck keert huiswaarts

Het schilderij Portret van Abraham Boom van de Nederlandse meester Govert Flinck uit 1643, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi's was gestolen en in Canada terechtkwam, komt terug naar Nederland....

ANP

ANP

DEN HAAG/MONTREAL

Directeur H. van Os van het Rijksmuseum in Amsterdam zegt nog nooit van het schilderij van de eerste burgemeester van Amsterdam te hebben gehoord. Hij is echter wel verrast over het besluit van de erfgenamen.

Volgens hem duiken er regelmatig tijdens de oorlogsjaren gestolen doeken op, maar komt het zelden voor dat de eigenaren het teruggeven.

Deskundigen in de Galerie Nationale d'Ottawa hadden het schilderij van 76 bij 62 centimeter drie jaar geleden getaxeerd. Maar het doek was onverkoopbaar omdat het eigendom van Nederland was, aldus de advocaat van de eigenaren, George Sand. Sand, een expert op het gebied van kunst, regelde de teruggave aan Nederland.

Volgens Van Os valt het met die onverkoopbaarheid in de praktijk wel mee. 'Er valt altijd wel wat te scharrelen. Naar Saudi-Arabië bij voorbeeld. Die oliesjeiks kopen het wel. Ik vind het een heel mooi gebaar dat de erfgenamen het aan Nederland teruggeven.'

'Het doek is voor ons van groot belang', aldus consul-generaal Jan van Dam in The Gazette. 'Dit is het enige bekende schilderij van de eerste burgemeester van Amsterdam.' Hij wees er wel op dat de historische waarde ervan waarschijnlijk groter is dan de financiële.

Sand zei dat Nederland de eigenaren compensatie heeft betaald voor het feit dat de familie, die in Montreal woont, het werk meer dan een halve eeuw heeft onderhouden. Het bedrag blijft, volgens de overeenkomst die Sand sloot, geheim.

In een catalogus die in 1965 in Amsterdam werd uitgegeven, staat dat het schilerij in 1925 voor het laatst in Nederland werd tentoongesteld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden