NIEUWS

Door militaire bewind ontslagen VN-ambassadeur Myanmar weigert op te stappen

De ambassadeur van Myanmar bij de Verenigde Naties weigert op te stappen als vertegenwoordiger van zijn land hoewel het nieuwe militaire bewind hem heeft ontslagen wegens kritiek op de militaire coup in Myanmar.

Tijdens een vergadering zei ambassadeur Kyaw Moe Tun dat demonstranten ‘alle mogelijk middelen’ moeten aanwenden om de coup van het leger ongedaan te maken. Daarbij stak hij drie vingers de lucht in, het symbool van protest dat ontleend is aan de film The Hunger Games. Beeld Via REUTERS
Tijdens een vergadering zei ambassadeur Kyaw Moe Tun dat demonstranten ‘alle mogelijk middelen’ moeten aanwenden om de coup van het leger ongedaan te maken. Daarbij stak hij drie vingers de lucht in, het symbool van protest dat ontleend is aan de film The Hunger Games.Beeld Via REUTERS

De Myanmarese staatstelevisie maakte afgelopen weekeinde bekend dat ambassadeur Kyaw Moe Tun aan de kant was gezet nadat hij de internationale gemeenschap had opgeroepen alle mogelijke middelen te gebruiken om de staatsgreep ongedaan te maken. De militairen zetten regeringsleider Aung San Suu Kyi begin februari af, nadat hun partij de verkiezingen had verloren.

In een brief aan voorzitter Volkan Bozkir van de Algemene Vergadering van de VN en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken wees Kyaw Moe Tun erop dat hij nog steeds de vertegenwoordiger van Myanmar is, omdat hij is benoemd door Suu Kyi en president Win Myint, die ook is afgezet door de militairen. ‘De plegers van een onwettige coup tegen de democratische regering van Myanmar hebben niet de bevoegdheid om tegen het wettige gezag van de president van mijn land in te gaan’, schreef hij.

Het gaat nu een ingewikkelde situatie worden voor de VN-chef Antonio Guterres, omdat de militairen de tweede man van de delegatie al hebben aangewezen als plaatsvervanger van Kyaw Moe Tun. Guterres zelf beloofde eerder dat hij zijn uiterste best zal doen om de staatsgreep te doen mislukken. Zijn speciale gezant voor Myanmar riep alle landen op het militaire regime niet te erkennen.

De Verenigde Staten lieten maandag weten dat zij Kyaw Moe Tun erkennen als de legitieme vertegenwoordiger van Myanmar, maar hoe het bij de VN zal aflopen is minder duidelijk. Volgens de regels van de VN moeten de geloofsbrieven van de ambassadeurs ofwel door het staatshoofd of door de regering worden afgegeven. Tot nog toe hebben de nieuwe machthebbers in Myanmar de VN nog niet formeel op de hoogte gesteld van de machtswisseling in hun land.

Waarschijnlijk zullen de VS die komende maand het voorzitterschap van de Veiligheidsraad overnemen, die positie gebruiken om te proberen Kyaw Moe Tun in het zadel te houden. Maar het ziet ernaar uit dat Rusland en China dwars zullen liggen. Zij zijn huiverig voor alles wat zij als een inmenging in de binnenlandse aangelegenheden zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden