Door Kok en Chirac afgesproken samenwerking op drugsgebied bestaat al Verslaafden kicken af met Frans geld

'Van spanningen tussen Frankrijk en Nederland over drugs heb ik geen last', zegt de Fransman Bernard Laparliere. Met het project Antenne probeert hij Franse drugsverslaafden die in Rotterdam stranden, in Frankrijk te laten afkicken en resocialiseren....

JELLE BRANDSMA

Van onze verslaggever

Jelle Brandsma

ROTTERDAM

Premier Kok toog vorige week naar de Franse president Chirac om het Nederlandse drugsbeleid uit te leggen. De irritatie bij de politici in Parijs loopt soms hoog op. Toch besloten Kok en Chirac tot meer samenwerking. In de praktijk van de drugshulpverlening blijken Fransen en Nederlanders al regelmatig bij elkaar te rade te gaan.

Laparliere werkt bij een kindertehuis van de Stichting Jeugdhulpverlening Rotterdam. Parttime ('vooral 's avonds en in het weekeinde') houdt hij zich sinds afgelopen zomer bezig met Antenne. Aanleiding was een noodkreet van het Franse consulaat: vorig jaar overleden 24 Franse verslaafden in Nederland aan een overdosis, bijna allemaal in Rotterdam.

Een tweede aanleiding was 'Operatie Victor': de Rotterdamse politie pakt verslaafden en drugskoeriers op die overlast veroorzaken. Vooral Fransen komen in de cel.

De Franse overheid betaalt het project van Laparliere. Hij houdt kantoor bij de Rotterdamse GGD. Het afgelopen halfjaar heeft hij dertig Fransen kunnen bewegen tot afkicken. Zestien van hen zitten nog in een kliniek.

Negen verslaafden zijn bijna klaar met de behandeling. Veertien verslaafden die meededen hebben de behandeling afgebroken en zijn opnieuw aan de drugs geraakt. 'Sommigen zijn alweer in Rotterdam gesignaleerd', aldus Laparliere.

Laparliere is tevreden over de eerste resultaten. 'Mijn trots is Laurent', zegt hij. 'Die was door de politie opgepakt voor het stelen van een pak yoghurt. Hij was de eerste Franse verslaafde die vanwege Operatie Victor bij ons terecht kwam. Hij is afgekickt en heeft voor het eerst sinds zes jaar weer contact met zijn ouders.'

De afgelopen jaren is het aantal Franse drugsverslaafden in Rotterdam enorm gestegen. De politie schat hun aantal nu op 250. Ze raken steeds vaker aan lager wal. De hulpverlening richt zich op Nederlandse verslaafden. Voor de Fransen zijn er nauwelijks voorzieningen. Ze moeten geholpen worden en terug naar Frankrijk, zo luidt de opdracht voor Laparliere.

De prijs van heroïne is de belangrijkste reden voor Fransen om naar Rotterdam te reizen. Laparliere: 'In Frankrijk betaal je vierhonderd gulden per gram en in Rotterdam kun je terecht voor vijftig gulden. Dat zijn de actuele prijzen.' Het grote aanbod van heroïne - in de Rotterdamse haven vindt veel illegale aanvoer plaats - is de meest gangbare reden voor het prijsverschil.

Laparliere wijst er ook op dat veel Fransen zich laten inhuren om heroïne en cocaïne in Rotterdam op te halen. Met dit werk als koerier bekostigen zij hun verslaving. Bovendien is het volgens hem in de Franse drugsscene mode om Rotterdam te bezoeken. 'Je moet er geweest zijn. Voir Rotterdam et mourir', meent hij.

Laparliere steunt Operatie Victor. 'Er moet een ontmoedigingsbeleid worden gevoerd om de toeloop van drugstoeristen te beperken', vindt hij. 'In de Franse media wordt Nederland afgeschilderd als de poel des verderfs, het Columbia van Europa.'

Hij omschrijft zijn werk in de afgelopen zomer als 'een heksenketel'. Aan de lopende band werden Franse drugstoeristen opgepakt en Laparliere en zijn medewerker liepen van cel naar cel om poolshoogte te nemen. 'Moeilijke klanten', zegt hij. 'Ze zijn alleen maar kwaad en lastig te motiveren'.

De meeste deelnemers aan het Antenne-project zijn al langer in Nederland. Na verloop van tijd stranden zij in de Rotterdamse Pauluskerk. Laparliere brengt hun situatie in kaart en de Franse instelling Aide, waartoe het project Antenne behoort, zoekt een kliniek in Frankrijk die hen kan opnemen. 'Velen zijn bang voor de Franse justitie. Wij proberen onder meer strafvermindering te krijgen.'

Laparliere wil ook in andere Nederlandse steden projecten opzetten. Hij wil verder meer doen voor de naar schatting 35 Franse aan heroïne verslaafde prostituées in Rotterdam. 'Die hebben hun eigen weg gevonden en komen daarom weinig in de Pauluskerk. Die groep moet je opzoeken.'

'Ik kan geen politiek beleid vatten', zegt hij. 'Ik kan alleen de praktijk laten zien en dan blijkt dat er veel samenwerking is tussen Nederlandse en Franse instanties. Er is meer Frans geld voor drugshulpverlening en methadonverstrekking wordt gemakkelijker. Het beleid in Frankrijk is aan het schuiven.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden