nieuwsLouisa Akavi

‘Door IS ontvoerde Rode Kruis–verpleegster nog in leven’

Een Rode Kruis-verpleegster uit Nieuw-Zeeland, in 2013 gegijzeld door IS, verblijft mogelijk in een Syrisch vluchtelingenkamp, waar ze zich niet kenbaar durft te maken tussen de IS-families. Het Internationale Rode Kruis (ICRC) zoekt daarom na een jarenlange radiostilte de publiciteit.

De Nieuw-Zeelandse verpleegster Louise Akavi werd in oktober 2013 ontvoerd in Syrië.Beeld REUTERS

De verpleegster, Louisa Akavi (62), ruim dertig jaar werkzaam voor het Rode Kruis, werd tijdens haar 17de veldmissie, in oktober 2013, ontvoerd in de Syrische provincie Idlib. ‘We weten dat ze wordt vastgehouden door Islamitische Staat en we hebben meerdere keren geloofwaardige informatie ontvangen over haar verblijfplaats’, zegt Dominik Stillhart, directeur Operaties van het internationale Rode Kruis, maandag in een filmpje.

De communicatie met de ontvoerders verbrak eind 2014, circa een jaar na haar vermissing. Volgens The New York Times weigerde het Rode Kruis losgeld te betalen. Daarna zou Akavi volgens meerdere getuigen in IS-gebied zijn gesignaleerd. In december 2018 werkte ze volgens het Rode Kruis als verpleegster in Soussa, een van de steden in de Eufraat-vallei waar IS tot op het laatst standhield. ‘Het was ongelooflijk te horen dat ze nog leefde, en dat ze deed waarvoor ze is opgeleid’, zegt Stillhart.

Hulpverleners en journalisten

Tussen eind 2012 en begin 2014 zijn zeker 25 westerse hulpverleners en journalisten in Syrië ontvoerd door IS en voorlopers van deze terreurgroep. Omdat families, werkgevers en betrokken overheden keer op keer ervoor kozen om de verdwijningen stil te houden bij gijzelingen een standaardmaatregel om in individuele gevallen te kunnen onderhandelen konden de daders steeds opnieuw toeslaan.

De meeste Europese gegijzelden kwamen vrij, waarschijnlijk nadat per slachtoffer miljoenen euro’s losgeld was betaald. De Amerikaanse en Britse overheid weigerden te betalen. Als vergelding doodde IS in augustus 2014 de Amerikaanse freelancejournalist James Foley, evenals drie andere Amerikanen, twee Britten en een Rus.

De aankondiging van het Rode Kruis leidt tot een conflict met de regering van Nieuw-Zeeland. De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern stelt dat de gijzeling ook na bijna zes jaar ‘uit het publieke domein’ moet blijven omdat publiciteit een gevaar kan vormen voor haar leven. Ook twee chauffeurs van het Rode Kruis, die op hetzelfde moment werden ontvoerd, zijn nog steeds vermist. Er zijn geen aanwijzingen dat zij in leven zijn.

Meer zoekacties

De aankondiging van het Rode Kruis dat Akavi in leven lijkt, staat niet op zichzelf. Nu IS geen dorpen en steden meer in bezit heeft, noch een duidelijke machtsstructuur om mee te onderhandelen, spreken meer achterblijvers zich uit in een laatste poging om doodgewaande gegijzelden terug te vinden. Ondervragingen van de duizenden IS-aanhangers die zich overgaven aan het laatste front, leveren nieuwe informatie op over hun mogelijke lot.

In februari verraste een Britse minister van Veiligheid de wereld met de mededeling dat de Britse fotograaf John Cantlie, in november 2012 gegijzeld door een voorloper van IS, mogelijk nog leeft. Cantlie, die eerder in Syrië kortstondig werd ontvoerd samen met de Nederlandse fotojournalist Jeroen Oerlemans, dook tussen 2014 en 2016 geregeld op in propagandafilmpjes van IS. Sindsdien is in het openbaar niets van hem vernomen.

Redur Khalil, een hoge commandant van de Koerdisch-Syrische SDF-militie, zei daarna tegen The London Times dat hij over ‘aanwijzingen’ beschikt dat de Italiaanse priester Paolo Dall’Oglio ook nog leeft. Dall’Oglio, die drie decennia een klooster in Syrië bestierde, werd in juli 2013 ontvoerd toen hij in Raqqa probeerde te onderhandelen met vertegenwoordigers van IS. Eerder is hij veelvuldig dood verklaard. In hetzelfde interview liet Khalil zich uit over een Rode Kruis-verpleegster uit Nieuw-Zeeland, vermoedelijk Akavi: volgens zijn informatie leeft ook zij nog.

Het Rode Kruis houdt rekening met de mogelijkheid dat Akavi op het laatst van de strijd met IS-vrouwen is meegevlucht naar het vluchtelingenkamp Al Hol. Volgens The New York Times vreest het Rode Kruis dat Akavi haar ware identiteit niet durft te tonen in Al Hol, waar vrouwen een IS-zedenpolitie vormen als is het kamp een mini-kalifaat. Kortgeleden is tussen de tenten een Rode Kruis-vlag gehesen, om te dienen als baken voor de vermiste verpleegster.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden