Door IS gegijzelde journalist: luchtaanvallen zijn valstrik

Nicolas Hénin, de Franse journalist die 10 maanden lang door IS gegijzeld werd gehouden in Syrië, meent te weten hoe de terreurorganisatie kan worden uitgeschakeld. Niet door luchtaanvallen, oordeelt de man die zowel 'Jihadi John' als de schutter van het Joods Museum in Brussel, Mehdi Nemmouche, als bewakers had. Dat zegt Hénin in een video op YouTube.

Nicolas Hénin knuffelt zijn dochtertje na zijn vrijlating. Beeld reuters
Nicolas Hénin knuffelt zijn dochtertje na zijn vrijlating.Beeld reuters

'De winnaar van deze oorlog zal niet de partij zijn met het nieuwste, duurste of meest geavanceerde wapentuig. Wel de partij die erin slaagt het volk aan zijn kant te scharen.' Volgens Hénin zijn de luchtaanvallen een val voor alle landen die eraan deelnemen. In Groot-Brittannië, waar het Lagerhuis woensdag groen licht gaf voor bombardementen in Syrië, krijgen de uitspraken van Hénin veel aandacht.

In een interview met The Syria Campaign zet Hénin zijn strategie uiteen voor het verslaan van IS: een no-fly zone in gebieden van Syrië die onder controle staan van de oppositie. De Franse journalist keurt niet alles wat de internationale gemeenschap onderneemt af. De recente escalatie van de vluchtelingencrisis en hoe Europa vluchtende moslims opnam noemt hij 'een harde klap voor IS'.

Manipuleren
'Honderdduizenden vluchtelingen die het moslimland ontvluchten dat IS als een droomland ziet, als hun Israël. Dat honderdduizenden dat land verlaten en met open armen worden ontvangen in landen van 'ongelovigen', dat is een enorme klap voor IS. Dat is wellicht ook de reden waarom ze de publieke opinie probeerden te manipuleren met de aanslagen in Parijs. De bedoeling was dat Europa zijn grenzen zou sluiten. Of, belangrijker nog: onze geesten.'

Een Tornado-gevechtsvliegtuig van de Britse luchtmacht komt donderdag aan op de Britse basis op Cyprus. Beeld getty
Een Tornado-gevechtsvliegtuig van de Britse luchtmacht komt donderdag aan op de Britse basis op Cyprus.Beeld getty

De bombardementen van de geallieerden raken de militanten van IS niet, zo stelt Hénin in het interview. Meer nog: 'Ze drijven de mensen in de armen van IS. Wat we moeten doen, en dat is echt de sleutel, is de mensen ter plekke engageren. Zodra de mensen hoop krijgen op een politieke oplossing, zal IS instorten.'

No-fly zones
'Er is een makkelijke weg om IS heel snel grondgebied te laten verliezen. De internationale gemeenschap moet beslissen dat alle gebieden in handen van de Syrische oppositie no-fly zones worden. Maar dan wel voor iedereen: voor de coalitie, voor de Russen, voor het regime van Assad. Als je de mensen in die gebieden veiligheid verschaft, zou dat enorm schadelijk zijn voor IS. Daar moet de internationale gemeenschap zich op concentreren.

'Waarom maken we zoveel fouten? Waarom begrijpen de mensen de visie van IS niet? We geven onze vijanden munitie en we voeden de ellende van de mensen ter plekke. In Syrië heb ik geleerd dat IS graag vergelding uitlokt. We moeten niet in die val trappen', meent Hénin.

Eerst Assad
Hoewel hij IS 'door en door slecht' noemt, is de groepering geen prioriteit, maar wel de Syrische president Bashar al-Assad. 'Hij is verantwoordelijk voor de opkomst van IS in Syrië. Zolang hij aan de macht is, kan IS niet uitgeroeid worden en kunnen we de aanslagen in onze straten niet doen stoppen. Als mensen zeggen: 'Eerst IS, dan Assad', zeg ik dat ik ze niet geloof. Al wat ze willen, is Assads positie vrijwaren', zo stelt Hénin.

De sleutel ligt volgens hem bij de hartelijkheid en de veerkracht van het Westen. 'Want daar zijn ze bang voor. Ik ken ze. Bombardementen verwachten ze. Wat ze vrezen, is eenheid.'

Wie is Nicolas Hénin?

Nicolas Hénin (40) is een Franse journalist die voor de geschreven pers, radio en televisie werkt. Hij werd op 22 juni 2013 in de Syrische stad Raqqa ontvoerd en gegijzeld, samen met fotograaf Pierre Torrès. Drie dagen na zijn ontvoering ondernam Hénin een nachtelijke vluchtpoging, maar hij werd door zijn gijzelnemers opnieuw gevat.

Op verzoek van hun families werd de ontvoering van Hénin en Torrès geheim gehouden, pas op 9 oktober 2013 maakte premier Ayrault de zaak bekend. De Franse autoriteiten verzekerden er zich in augustus en oktober 2013 van dat de gegijzelden nog in leven waren. In april 2014 wordt Hénin vrijgelatn.

Tijdens zijn gijzeling ontmoette Hénin ook andere gegijzelden, onder meer de Amerikaanse journalist Foley. IS onthoofdde Foley op 19 augustus 2014, hij was de eerste Amerikaanse gegijzelde die werd geëxecuteerd door IS als vergelding voor de militaire interventie van de internationale coalitie in Irak en Syrië.

In september 2014, na onthullingen van de krant Le Monde, bevestigde Hénin dat de dader van de schietpartij in het Joods Museum in Brussel in mei 2014, Mehdi Nemmouche, een van zijn cipiers was geweest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden