Door het struikgewas

Cocktailman


Hoe maak je uitmuntende cocktails? Timo Janse-de Vries (32), bartender bij Door 74, een cocktailbar in Amsterdam, doet het ons voor in tien delen aanschouwelijk onderricht. Volgens Timo is er voor iedereen een cocktail. 'Het bestaat niet dat iemand níét van cocktails houdt. Wie dat zegt, heeft zijn cocktail gewoon nog niet gevonden.'


J

ungle Bird, dat moet wel een tropische cocktail zijn.

'Dat klopt. Dit is een cocktail die voortkomt uit de cultuur van de tiki bars van vlak na de Tweede Wereldoorlog. Amerikaanse soldaten waren in tropische gebieden gestationeerd geweest en gingen die bars thuis nabouwen. Zo kreeg je tiki bars die helemaal dat tropische sfeertje ademden.'

Kokosnoten, bloemenkransen, rieten rokjes.

'Daaraan moet je inderdaad denken. Mannen kwamen in korte broek met strooien hoedjes op. Het was allemaal niet te serieus, tiki bars waren met opzet een beetje over de top. Een bekende figuur in die tijd was Don the Beachcomber, een Amerikaan die een keten tropische bars bezat. Hij had als kind door een ziekte een been verloren, maar vertelde aan iedereen dat het been door een haai was afgebeten. Dat hoorde ook bij de tiki cultuur: mensen speelden een rol, ze deden zich anders voor dan ze waren.


'Lange tijd werd er door de serieuze cocktailwereld een beetje op neergekeken, maar tiki bars raken momenteel opnieuw in trek. In Londen zit Mahiki, een bekende tiki bar. In België zijn er een paar tiki bars bij gekomen, Dr. Ink in Eindhoven is er ook op geïnspireerd.'

Bij tropische cocktails denk ik meteen aan piña colada.

'Dat is inderdaad een typische cocktail uit deze school. De Zombie is er ook zo een die in dit rijtje thuishoort. Tiki-cocktails zijn meestal gebaseerd op rum, vaak gecombineerd met tropische vruchtensappen. De Jungle Bird komt uit de Aviary Bar in Kuala Lumpur en stamt uit 1987. Bijzonder is dat er Campari in gaat. Dat zie je niet vaak bij tropische cocktails. Het glas is ook typisch tiki: heel uitbundig.'

Cruzan Black Strap: is dat een speciale rum?

'Het is een rum waar wat melasse in zit, suikerstroop. Het is een hele donkere, bijna zwarte rum, echt de shining star van deze cocktail. Dit is echt een zomers drankje, weer eens een keer wat anders dan de zoveelste mojito.'


iIngrediënten: 45 ml Cruzan Black Strap rum (of een andere donkere rum, zoals Borgoe 8 uit Suriname) 20 ml Campari 30 ml vers limoensap 10 ml suikersiroop (2 delen suiker oplossen in 1 deel water) 30 ml ananassap (vers of uit een pak)


iBereiding: Vul een shaker met ijsblokjes. Doe alle dranken erbij en shake 10 seconden krachtig. Vul een glas met ijsblokjes. Schenk de cocktail door een zeef in het glas. Garneer eventueel met een schijfje ananas en/of een topje munt.


Tip van de week:


Shaken or stirred. De stelregel is dat je cocktails met fruitsappen of melk altijd shaket. Dat doe je omdat deze vloeistoffen zich minder goed laten mengen. Daarom moet je geweld gebruiken. Roeren is een veel delicater proces en geeft een fluwelige structuur aan je drankjes.


(Web)winkels voor dranken, bitters en andere cocktailbenodigdheden


Cocktail Boutique


cocktailboutique.nl


Slijterij Ton Overmars


Hoofddorpplein 11, Amsterdam


online bestellen op: tonovermars.nl


Le Cellier


Spuistraat 116, Amsterdam.


lecellier.nl


Things for Drinks


thingsfordrinks.com


Drankgigant


drankgigant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden