Column

Door Halbe Zijlstra wil mijn vluchteling nu ook plastische chirurgie

Maak contact met vluchtelingen en u zult merken dat ze, net als wij, een roos boven hun bed hangen.

Nico Dijkshoorn
Halbe Zijlstra (VVD) tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer. Beeld ANP
Halbe Zijlstra (VVD) tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer.Beeld ANP

Gisteren zag ik op de televisie een vrouw die uitlegde dat vluchtelingen geen dieren zijn. Ze gaf het eerlijk toe: dat had zij ook niet verwacht. Samen met haar man had ze een week geholpen in een omgebouwde sporthal en ze had met eigen ogen gezien dat vluchtelingen, net als wij, graag schoon ondergoed dragen. Ze eten niet met hun handen uit een trog, maar hebben een goed idee van het concept bordje, vork en mes.

Kortom, het zijn mensen zoals u en ik. Die aan de oksel van hun trui ruiken of het nog een dagje kan. Het is eigenlijk alleen de taal. Ze noemen hun huisdieren, stel ze hadden een huis, Mwrankrrg of Kargahg, als het een mannetje is. Ze benadrukte het nog eens aan het eind van haar betoog: maak contact met vluchtelingen en u zult merken dat ze, net als wij, ook allemaal een hele grote afbeelding van een roos boven hun bed willen hangen.

Oud nieuws voor mij. Ik heb al drie jaar een vluchteling in huis. Een heel lieve. Ik dacht een vrouwtje, maar dat doet er verder niet toe. Dat liep allemaal heel lekker. Ik hoorde fijne geluidjes in het huis. Gerommel met een gebruiksvoorwerp dat zij niet begreep. Dan liep ik naar beneden en legde haar uit dat je met een wifi-router geen blik appelmoes kunt openmaken.

Gemoedelijk, zo zou ik de sfeer willen noemen. Knus bijna. Ik vertelde haar over Nederland. Soms liet ik haar een dijk zien. Ik wees en zei dan: 'Hier vechten wij tegen het water. Als je land wilt, dan moet je er wat voor doen. Handen uit de mouwen.'

's Avonds leerde zij mij hoe je een ei kunt pocheren in motorolie. We hadden een ritme. Een ander zou het 'Een culturele uitwisseling, altijd vanuit een zeker respect naar elkaar' noemen, maar ik gebruik er liever het Hollandse woord 'gezellig' voor. Ze was dol op lamellen.

Na een jaar begreep zij hoe belangrijk het voor Nederlanders is om een eigen kleur fonduevorkje te hebben. Ze snapte dat wij heel trots kunnen zijn op een goed werkende afzuigkap. Als ik het woord kruimeldief gebruikte, deed zij niet meer geschrokken haar hand op mijn portemonnee. Het was allemaal heel vredig. Tot Halbe Zijlstra deze week over plastische chirurgie begon.

Mijn vluchteling wil dat nu ook. Vóór Zijlstra wist ze niet eens dat het bestond. Ik zei vaak tegen haar: het gaat mij om je karakter. Na het verhaal van Zijlstra wil ze er net zo uitzien als Vanessa. Als een willekeurige presentatrice van een Russische spelshow. Ze denkt nu, door Halbe Zijlstra, dat ik informatie heb achtergehouden. Vanochtend zei ze: in plaats van dat gelul van jou, over het stremsel van kaas en hoe je een goede aardbeienjam herkent, had je me kunnen vertellen over nieuwe borsten.'

Ik vertelde haar dat ik heel tevreden ben. Dat ik haar misschien wel een van de leukste vluchtelingen van Zuid-Holland vind en dat geluk nooit kan zitten in twee scheef hangende tepels op een gummi-tiet. Maar zij gelooft dat niet. Door Halbe. Ik zit nu opeens televisie te kijken met een vrouw die aantekeningen maakt. Ze is haar nieuwe gezicht bij elkaar aan het kiezen. Daarna komt zij tegen mij aan liggen. Als een diertje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden