Commentaar

'Door een Grieks faillissement komt ook de implosie van de euro dichterbij'

Bij een Grieks faillissement komen Spanje en Italië aan de beurt. 'Europa heeft er alle belang bij dat te voorkomen', schrijft Xander van Uffelen, economieredacteur van de Volkskrant.

Een man loopt bij het voormalig Griekse parlement in Athene. Beeld EPA

De ongewisse toekomst van Griekenland kan ook voor Nederland nadelige gevolgen hebben. Bij de vraag of Europa Griekenland moet laten vallen, is het noodzakelijk de mogelijke gevolgen van een Grieks faillissement in kaart te brengen. De directe schade voor Nederland valt te overzien. De Nederlandse overheid heeft tot nog toe ruwweg 5 miljard euro uitgeleend aan de Griekse overheid. Als Griekenland uit de euro stapt, zal dit bedrag grotendeels oninbaar zijn. Via de Europese Centrale Bank zal De Nederlandsche Bank voor nog eens enkele miljarden verlies moeten nemen op Griekse staatsobligaties. Opnieuw een fikse schadepost voor de schatkist.

Beide tegenvallers zijn echter eenmalig en verhogen alleen de hoogte van de staatsschuld. Voor het structurele begrotingstekort heeft dit verlies geen gevolgen, zodat nieuwe bezuinigingen niet nodig zijn. De schuld van de Grieken aan de Nederlandse banken is bovendien al grotendeels verrekend bij de schuldensanering van eind 2011 en zal dus evenmin gevolgen kennen.

De indirecte schade van een Grieks faillissement kan daarentegen veel groter zijn. Een faillissement van Griekenland zal de onzekerheid over Spanje en Italië verder aanwakkeren. Niet alleen zullen daarmee de kosten voor ondersteuning van de probleemlanden oplopen, maar ook de economische crisis in Europa zal erdoor verdiepen. Voor Nederland zou het zeer nadelig zijn als de Europese economie dieper in recessie komt.

Bovendien komt door een Grieks faillissement ook de implosie van de euro dichterbij. Voor een exportland als Nederland zal deze onzekerheid de vooruitzichten verder verslechteren. Europa en dus ook Nederland hebben er alle belang bij de Grieken binnenboord te houden. Een nieuwe Griekse regering zou daarom op enige coulance uit Brussel moeten kunnen rekenen. De EU moet bereid zijn het bezuinigingspakket te verzachten.

Xander van Uffelen is economieredacteur van de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden