Door een falende jeugdzorg zullen talenten van suïcidale kinderen nooit tot bloei kunnen komen

De ingezonden lezersbrieven van zaterdag 24 juni.

null Beeld
Beeld

Brief van de dag: om somber van te worden

Het was een zonovergoten dag in juni. Leerlingen, ouders, hulpverleners en docenten dromden bijeen voor de uitvaart van een lieve leerling die het leven niet meer aankon.

Naast een groot verdriet was het vooral boosheid die ik voelde.

Als zorgcoördinator van een middelbare school had ik gedurende meer dan een jaar diverse bijeenkomsten georganiseerd omdat er op school ernstige zorgen waren over de somberheid die de leerling voelde, met slechte schoolresultaten tot gevolg.

Vaak zaten we aan een tafel vol hulpverleners, die samen met de leerling en zijn ouders spraken over de behoeften van de leerling. Er werd contact gezocht met behandelende psychiaters, wijkteammedewerkers, de voogd. Het dossier groeide en groeide, maar nooit was er een hulpverlener die kon of durfde door te pakken, ook niet nadat de leerling menigmaal in een crisis was beland. Wel werden er nauwgezet verslagen gemaakt van de gesprekken en aanvraagformulieren ingevuld, zoals de protocollen verlangden.

In de dagelijkse gang van zaken op school kwam de leerling regelmatig bij diverse mensen langs om te laten weten dat het hem allemaal te veel werd. Eindelijk leek het erop dat de leerling de juiste hulp zou krijgen, maar helaas, weer werd de zaak afgerond.

Tijdens de uitvaart werden er mooie woorden gesproken, de leerling bleek over ongekende talenten te beschikken. Door een falende jeugdzorg zullen deze talenten nooit tot bloei kunnen komen.

Zoals deze leerling worstelen er meer leerlingen met sombere geoelens ('Alarm over hulp voor suïcidale kinderen'), het zal voor hen toch ook niet te laat zijn?

A. van Dijk, Schiedam

I Love You

Dat de voorman van Kiss claimt dat hij de alom gebruikte geste heeft bedacht, hoe gek wil je het hebben?

Maar ik wil hier toch even aangeven, dat het gebaar tevens een betekenis heeft in gebarentaal: I Love You.

Het is namelijk de I (de pink omhoog) tezamen met de L (duim en wijsvinger vormen een L) en tot slot vormen dan de pink en de duim ook nog de Y. Short for 'I Love You'.

Leuk hè?

Grada Snoek, Hoevelaken

Ik word zeker 88

Wat lees ik nu weer in de Volkskrant? 'Wie na zijn 50ste een zwaar beroep uitoefent, veroudert in een jaar tijd biologisch gezien niet 12 maar 28 maanden.' Ik dacht tot nu toe echt dat je van hard werken niet doodgaat.

Blijkbaar dus wel. Ik ben bijna 60, werk me elke dag lichamelijk helemaal de pleuris (ik verbouw huizen, doe alles zelf), en geniet daarvan.

Niet alleen omdat ik het leuk vind om te stukadoren, metselen, timmeren, tegelen en de rest, maar ook omdat ik het idee heb (sorry, had) dat ik goed en gezond bezig ben/was.

Mijn vrouw is twaalf jaar jonger dan ik. Ik ga/ging er dus van uit dat ik ongeveer zestienjaar eerder dan zij zal doodgaan, maar na vandaag voel ik me nog schuldiger.

Elke dag dat ik de deur uitga om te klussen, is ze tweeënhalve dag eerder weduwe. En onze zoons van 9 en 14? Nog een verbouwing of tien, dan moeten ze het verder zonder hun vader uitzoeken.

Sorry, maar ik geloof helemaal niets van.

Ik denk dat ik zeker 88 word.

Hans Haverkort, Roderwolde

Fons over Eva en Jeroen

Fons de Poel vindt Eva Jinek beter in haar vel zitten dan Jeroen Pauw in het zijne, opent de Volkskrant vrijdag. Goh!

Sjoerd Meuleman, Oostzaan

undefined

Hulde

Beste Martin van Rijn, u regelde deze week een behandelplek voor een suïcidaal meisje in nood, hulde!

Kan ik uw telefoonnummer krijgen, zodat ik u voortaan kan bellen voor al die jongeren die nú hulp nodig hebben en geen tijd hebben om te wachten op het ambtelijk apparaat en die de weg via de media niet kunnen vinden?

Mori van den Bergh, kinder- en jeugdpsychiater, Utrecht

Verrassende ouderen

De toename van het aantal ouderen is al jaren gaande en (hopelijk) bekend.
Maar nu is de spoedzorg ineens verrast door die toename.
Dat zou toch andersom moeten:
Ouderen in gevaar door gebrek aan spoedzorg!
Ik zou deze contradictio poëtisch vinden, als ze niet zo ongelofelijk stom was.

Maarten Versteegh, Rheden

undefined

Turbofietsen

Vanaf 1 juli wordt gecontroleerd of de 'speed-pedelecs' (turbofietsen) op de rijweg rijden. De gebruikers ervan vinden dit zelf gevaarlijk. Dat is begrijpelijk: met een gemiddelde snelheid van 33 km/uur pas je beter op het fietspad dan op de weg tussen de auto's.

De berichtgeving heeft nog te weinig oog voor een ander soort vervoermiddel: de scooter met blauw kenteken. Deze rijdt meestal verplicht op het fietspad, maar: de scooter rijdt gemiddeld 37 km/uur, dus harder; daarnaast bedreigt de scooter met de uitstoot van vuile lucht de gezondheid van de fietser op het fietspad. Dus de blauwe kenteken-scooters horen eigenlijk met geel kenteken en helm op de rijweg.

De oplossing is simpel: vervang in de nieuwe wet het woord 'speed-pedelec' door 'scooter met blauw kenteken'. De Tweede kamer kan dit nog regelen vóór 1 juli.

R. de Haan, Egmond

Mijn idee

Het zou niet rechtvaardig zijn dat hoogopgeleiden eerder met pensioen gaan dan laagopgeleiden terwijl laatstgenoemden een kortere levensverwachting hebben.

Laten we het probleem bij de bron aanpakken: laagopgeleiden moeten gezonder gaan leven. Ze houden dan meer jaren over om van hun welverdiende pensioen te genieten.

Thom Ankersmit, Hengelo

Klaar met Pechtold

Als Pechtold een rechts-confessioneel kabinet in het zadel helpt, zijn wij voorgoed met hem klaar.

Theo, Anja de Huet, Amsterdam

Fikkie eet glutenvrij

Het artikel dat ons informeert over Zweden die in het openbaar vervoer kunnen inchecken door middel van een chip onder de huid, vermeldt dat er al bedrijfjes zijn die zulke chips onder de huid van katten en honden bevestigen om de medische historie van de viervoeter uit te lezen.

Even los van de reden waarom je dat zou willen (Fikkie eet alleen biologisch en glutenvrij, Minoes heeft een niet-reanimerenverklaring) is dat bij mijn weten niet de belangrijkste reden waarom huisdieren worden gechipt.

Het chippen is bedoeld om weggelopen en/of aangereden katten en honden weer te herenigen met hun baasje. Voor honden is chippen en registreren zelfs sinds 1 april 2013 verplicht; asiels plaatsen een chip bij de dieren die een nieuw baasje krijgen.

Bijkomend voordeel voor kattenbezitters is dat er kattenluikjes te koop zijn die in te stellen zijn op de chip van je eigen dier, zodat insluipende buurtkatten tot het verleden behoren.

Marijke de Vries, Delft

undefined

Brieven over 'Red de leraar' - Hybride docenten: nieuwe, slimme routes

undefined

Spoedcursus

Naar aanleiding van het artikel in de serie 'Red de leraar', met deze keer Rik Adriaans als hybride docent aan het woord, heb ik een verzoek aan hem en de andere hybride docenten.

Nu jullie zo fijn gebruik hebben kunnen maken van het onverklaarbare tekort aan bevoegde docenten, hebben jullie vast begrip voor de nare situatie waarin een kennis van mij verkeert.

Hij is bioloog en wil heel graag een paar jaar hybride chirurg zijn, maar kan geen patiënt vinden die door hem geholpen wil worden. Hij heeft de (spoed)cursus snijden voor dummy's met zeer goed gevolg doorlopen. Wellicht dat een van u of uw gezinsleden bereid is zich door hem te laten helpen.

Ook ken ik nog een fietsenmaker die dolgraag ervaring wil opdoen in de autobranche. Hij heeft een erkende schriftelijke cursus gedaan en weet inmiddels het meest van BMW's. Wellicht dat Rik Adriaans de man een kans wil geven en zijn auto door hem wil laten repareren.

Om nog over die vrachtwagenchauffeur te beginnen die vliegervaring wil opdoen met passagiers is wellicht wat veel gevraagd. Maar in ieder geval ondersteun ik de gedachte van de heer Adriaans en zijn collega's.

Ook ik pleit voor maatwerk: nieuwe, slimme routes om mensen snel in een nieuw beroep te krijgen. 'Een volledige opleiding is echt niet altijd nodig.'

André Mulder, Noordwijk

Hobbydocenten

Rik Adriaans geeft twee dagdelen les aan vwo-leerlingen die hebben gekozen voor het vak onderzoek en ontwerpen. Een luxepositie binnen het onderwijs.

Ik vraag me af hoe hij een baan in het onderwijs combineert met zijn werk als architect wanneer hij een examenvak geeft aan (on)gemotiveerde leerlingen en daarnaast voor- en nawerk, een mentoraat, onderwijsontwikkeling, teamvergaderingen, rapportvergaderingen en ouderavonden voor zijn rekening neemt.

Naast zijn vakkennis moet een docent ook over pedagogische en sociale kennis en vaardigheden beschikken om leerlingen bij hun persoonsvorming te begeleiden in een kwetsbare fase in hun leven.

En om antwoord geven op uw vraag of een leerkracht over een bevoegdheid dient te beschikken: ik heb vele architectonische gebouwen bewonderd en kan hier zeer enthousiast over vertellen, mag ik nu bij u als architect aan het werk?

Doceren is een professie, geen hobby.

Judith Hansma, docent godsdient/levensbeschouwing, Christelijke Scholengemeenschap Dingstede, Zwolle

Ik zeg: doen!

Met groot enthousiasme las ik de bijdrage over het docentschap van Misha van Denderen. Adam Smith schreef al in 1776 dat arbeidsdeling en -specialisatie leiden tot hogere productiviteit. Geef docenten daarom de ruimte om te doen waar hun hart ligt: doceren.

Door inhoudelijk geschoolde onderwijsassistenten, zoals docenten met een tweedegraadsbevoegdheid, in te zetten bij de ondersteuning van de docent, krijgt die de tijd om zich inhoudelijk te blijven bijscholen.

Een prachtig voorbeeld van synergie in de praktijk: het docentschap wordt aantrekkelijker, het aanzien van het beroep wordt positief bijgesteld, het tekort aan docenten neemt af, de kennis en kunde van docenten nemen toe en leerlingen profiteren van kwalitatief hoogwaardig onderwijs. De toename van kosten door deze operatie? Verwaarloosbaar. Asscher blij, Dekker blij, Dijsselbloem blij. En de leerlingen en docenten plukken er de vruchten van. Zoals het hoort.

A.F. van Nieuwstadt, Utrecht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden