Door de vette klei van Lombardije

Guastalla, 31 januari 1724.

De kathedraal en de doopvont op het Piazza Duomo in Parma. Beeld null
De kathedraal en de doopvont op het Piazza Duomo in Parma.

Maandag van Parma vertrokken zijnde, ben ik gereeden oover een nieuwe steene brug leggende oover de rivier Lenza, en heb te Bresselo gegeeten, zijnde eertijds een gefortificeert steedje geweest, dog in de laatsten oorlog geruineert.

Van daar ben ik gepasseert door een steedje Gualtero genaamt en verders over een brug het klijn riviertje Baccanello gepasseert zijnde, ben ik teegens den avond te Guastalla aangekoomen, alwaar ik eeven buijten de poort geslaapen heb.

Deesen dag heb ik boerinnetjes uijt de kerk sien koomen, seer net gekleed, op 't hoofd hebbende strooje hoedjes met een randje, somtijds aan een sijde opgeset, somtijds niet. Op die hoetjes hadden sij aan de eene sijde of een boucquetje met vercierde bloemen of een boucquet met sijde linten, 't geen seer aangenaam voor het oog was.

Hier heb ik gesien dat de jongens alhier, om de gruwelijke modderige en voor menschen onbruijkbaare weegen op stelten loopen met haar voeten ontrent anderhalf voet van de grond, zijnde de stelten niet langer als de knien, alwaar de selve vastgebonden worden.

Hier meede gaan sij sonder stok of iets anders in de handen te hebben om sig somtijds te ondersteunen. Al het land in Lombardie is van een vetten aardt. Het is een kleij als butter, wat geelder van couleur als die in Holland.

Jan Alensoon (1683-1769), Leidse jurist en zanger. Ingekort fragment uit Met trekschuit en draagstoel; red. Helen H. Metzelaar. Verloren, 2014.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden