Column

'Door de boomhut kwamen ze eindelijk van de iPad af'

Wanneer zelfs 'sociale cohesie' stuit op het bevoegd gezag.

Handhaving onder de boomhut. Beeld
Handhaving onder de boomhut.Beeld

In Tilburg-Noord, niet ver van de buurt waar vlogger Boef graag loopt te rellen, staat een kleine kers met brede takken. Takken als gespreide, wenkende armen zijn het. Echt een boom om in te willen klimmen. Maar lachwekkend klein, zelfs voor een typisch Nederlands drama.

De kleine kers staat tussen eenvoudige maar goed onderhouden rijtjeshuizen aan kleine grasvelden: de Purcelldreef. Geen auto's. Ideaal speelterrein voor kinderen. Niki van den Brand woont met haar man Rob en twee zoontjes aan de ene kant van de boom. Niki begeleidt mensen met autisme en Rob is docent Nederlands. Fons van Hest (82) woont aan de andere kant met zijn vrouw. Fons is een getraind commando, later had hij een machinefabriek. Hij bouwt graag dingen en vindt het fijn om met kinderen te spelen. Tijdens de Tour organiseert Fons wielerwedstrijdjes rond de garageboxen. De winnaar krijgt een Nuts.

Toen Fons de buurtkinderen steeds vaker in de kleine kers zag hangen, stelde hij voor er samen een hut in te bouwen. Jaaa! Fijn!

Fons heeft wat balkjes tegen de boom geschroefd en toen heeft hij iedereen leren klimmen 'als een commando': altijd drie steunpunten vinden. Fons timmerde zelf een vlonder en gaf de kinderen planken, hamers en een zak met spijkers voor de rest. 'Waren ze samen bezig. Zó'n lollig gezicht.'

Dat vonden alle ouders ook. Tót de boomhut voetbalden de kinderen alleen maar, want er zijn nauwelijks speeltoestellen in de buurt. De ouders hadden zelf twee goaltjes gekocht. Nu speelden wel vijftien kinderen rond de boomhut. Niki van den Brand: 'Wij waren alleen maar blij. Eindelijk kwamen ze van de iPad af.' Haar man: 'Ze verzonnen steeds nieuwe spelletjes of zaten gewoon te kletsen daarboven. Heel goed.'

Anderhalf jaar ging het zo. En er is nooit iemand uit de kleine kers gevallen. Wel viel Niki's zoon van een gemeentelijke wip, in een speeltuintje verderop. Hij brak zijn arm: daar moesten ijzeren pinnen in.

Gemeenteboom zonder boomhut. Beeld
Gemeenteboom zonder boomhut.Beeld

Maar in augustus ontving de gemeente een anonieme klacht over de voetbalgoaltjes. Die zouden 'onveilig zijn'. Toen is er een gemeenteambtenaar komen kijken en die ontdekte de boomhut.

De kleine kers is van de gemeente. De ambtenaar begon nu tegen de kinderen over het ongeluk in het plaatselijke zwembad: vijf jaar geleden viel daar een geluidsbox op een baby. En in juli veroordeelde de rechter de gemeente Tilburg tot het betalen van 76 duizend euro boete, wegens dood door schuld en grove nalatigheid bij het onderhoud van het zwembad. 'Dat heeft de gemeente heel veel centjes gekost', zei de ambtenaar. Rob van den Brand briest opnieuw als hij hem nadoet.

Toen haar zoon van die wip viel, zegt Niki, kwam het niet in hen óp om de gemeente aansprakelijk te stellen. En ook een boomhut is wat anders.

Rob stuurde een boze e-mail aan alle twaalf Tilburgse fractievoorzitters. Hans Smolders van Lijst Smolders kwam meteen, met Omroep Brabant in zijn kielzog. Al snel stond het veldje vol gemeentelijke handhavers en politie en camera's. Rondom de kinderen ontstond nu een volwassen wedstrijdje gezag hebben. Buurman Fons van Hest dreigde zelfs nog even zijn bijl te halen ('Maar ik meende het niet!').

De gemeenteambtenaren hebben de boomhut toen afgebroken. Midden in de zomervakantie.

Vorige week boog ook de commissie Leefbaarheid van de Tilburgse gemeenteraad zich over het boomhutdrama. Te zien via YouTube. De woorden 'sociale cohesie' en 'participatiesamenleving' vielen. Burgemeester Peter Noordanus (PvdA) noemde de kwestie 'een niet ongebruikelijk conflict tussen regels en zelfinitiatief'. Maar de vergelijking met het zwembad vond ook hij 'absoluut ongepast'. Over twee weken komt Noordanus zelf naar de Purcelldreef om 'met voor- en tegenstanders' te praten.

Alleen ként niemand tegenstanders.

Niki met huttenbouwer Fons voor de gemeenteboom. Beeld
Niki met huttenbouwer Fons voor de gemeenteboom.Beeld

Buurman Fons van Hest stemde al een paar keer PVV om, nou ja, 'de boel wakker te schudden'. Maar dat is eigenlijk ook niks, zegt hij nu. 'Bij de volgende verkiezingen timmer en schilder ik campagneborden met de kinderen. En dan gaan we rondlopen en roepen we 'STEMT SMOLDERS'.'

Hans Smolders heeft al een 'professionele boomhuttenbouwer' geregeld, die een nieuwe hut wil doneren. Keurig volgens de regels deze keer. Niet in, maar náást de kleine kers. Een boomhut zonder boom.

Zijn ze blij mee, aan de Purcelldreef. Maar het is ook heel erg niet hetzelfde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden