nieuws

Door burgemeesters bepleite latere avondklok ‘serieuze optie’ voor Den Haag

Begint de avondklok straks een uur later? Als het aan de burgemeesters van het Veiligheidsberaad ligt wel. Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus heeft oren naar het voorstel. Hij noemt het een ‘begrijpelijke, beargumenteerde suggestie’.

Voedselbezorgers in afwachting van een te bezorgen maaltijd in Den Haag. Beeld Getty Images
Voedselbezorgers in afwachting van een te bezorgen maaltijd in Den Haag.Beeld Getty Images

Ook bij zijn Haagse collega's lijken de geesten rijp, meldden ingewijden aan de NOS en het AD. Het wordt een ‘serieuze optie’ genoemd. Een mogelijke wijziging van de avondklok ligt dinsdag op tafel bij het kabinet.

Tijdens het wekelijkse Veiligheidsberaad op maandag gooiden de 25 deelnemende burgemeesters hun gewicht achter een latere avondklok. Mensen willen straks naar buiten, verwacht voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls. De lente is immers aangebroken: het weer wordt naar verwachting beter en het blijft steeds langer licht. Met name na komend weekend, wanneer de zomertijd ingaat. Als meer mensen de straat opgaan, wordt het handhaven van de avondklok moeilijker.

Ook de ramadan speelt mee. De islamitische vastenmaand, wanneer moslims vasten zolang het daglicht is, begint dit jaar op 13 april. ‘Mensen willen met de ramadan hun familie bezoeken’, zei burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb. ‘Laten we hopen dat er rond die tijd meer versoepelingen zijn.’

Derde golf

Grapperhaus noemde het verzoek een ‘begrijpelijke, beargumenteerde suggestie’. Tegelijkertijd dient zich het probleem van de derde golf aan. Het aantal besmettingen neemt toe en zal waarschijnlijk medio april pieken. Dit maakt versoepelen lastig. Afgelopen weekend werd bekend dat versoepelingen er voorlopig waarschijnlijk nog niet in zitten. Dat was de uitkomst van het Catshuisberaad op zondag, waarbij het demissionaire kabinet en het OMT met elkaar om tafel zitten.

Op maandag waren de burgemeesters behoorlijk kritisch op de weinig rekkelijke houding van het kabinet. ‘Het kortetermijnperspectief is verdwenen’, zei burgemeester van Hilversum Pieter Broertjes. Sommige burgemeesters vrezen dat het lastig wordt om de bevolking mee te krijgen in een verlenging van de maatregelen. ‘De samenleving accepteert de beperkingen niet meer’, aldus burgemeester van Eindhoven John Jorritsma.

Hubert Bruls stelde voor ook de vaccinaties te betrekken bij het besluit om de maatregelen te verlengen of te versoepelen. Nu stuurt het kabinet op besmettingen en ziekenhuisopnames, die toenemen. ‘Maar ook de vaccinatiegraad neemt toe’, zegt Bruls. ‘Dat laatste cijfer is juist heel positief.’ Het is onwenselijk om de strenge maatregelen nog twee maanden te verlengen, vindt hij, zeker nu de vaccinaties op stoom komen. ‘Je kunt niet wachten op de laatste Nederlander die gevaccineerd wil worden. De sociale en economische crises vragen om andere maatregelen dan Nederland op slot te houden om het het virus te bestrijden.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden