Door burgemeester geholpen Syrisch gezin mag worden uitgezet

De Syrische vluchtelingenfamilie die in Weert is ondergedoken mag worden opgesplitst. Dat heeft de Raad van State vrijdag aan de advocaat van de moeder van het gezin laten weten. Daarmee bekrachtigt de hoogste bestuursrechter een eerdere uitspraak van de rechtbank in Roermond. De familie kwam in het nieuws toen bekend werd dat de Syriërs met hulp en medeweten van burgemeester Jos Heijmans bij vrijwilligers zijn ondergebracht.

Burgemeester Heijmans. Beeld ANP

Nederland wil de 23-jarige moeder van het gezin met haar vier kinderen naar Duitsland uitzetten omdat haar vingerafdruk daar is afgenomen. Bij haar 18-jarige broertje, die samen met haar uit Syrië vluchtte, gebeurde dit niet. Daardoor kreeg hij bij aankomst in Nederland vrijwel meteen een verblijfsvergunning, terwijl zij wegens de zogeheten Dublinverordening terug moet naar het eerste EU-land waar ze werd geregistreerd. Volgens een groep vrijwilligers en de burgemeester van Weert wil en kan de familie niet zonder elkaar. 'Haar broertje is de enige die ze hier heeft', zei Heijmans destijds tegen de Volkskrant. 'Hij is als een vader voor haar kleintjes. Een gezin uit elkaar halen vanwege een of andere regel? Dat gaan we simpelweg niet doen.'

De familie woonde eerst in het azc in Weert, maar is de dag voordat de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) op de stoep stond om hen op te splitsen bij vrijwilligers ondergedoken. Ze verblijven sindsdien op wisselende logeeradressen. De burgemeester gaat af en toe bij ze op bezoek.

Heijmans wil dat staatssecretaris Dijkhoff zijn discretionaire bevoegdheid te gebruikt om de familie te helpen, maar die wees een verzoek daartoe tweemaal af. 'We verschillen van mening en dan druk ik me eufemistisch uit', aldus de staatssecretaris in de Tweede Kamer. Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) schreef half juni in een Kamerbrief dat de burgemeester geen bevoegdheid heeft 'voor de wijze waarop hij heeft geopereerd', maar de wet niet heeft overtreden.

Volgens Heijmans zorgde het besluit van de Raad van State dit weekend voor grote onrust in het azc waar de familie eerder verbleef. 'Er was een verhoogde staat van paraatheid onder de beveiliging', aldus de burgemeester zaterdag tegen nieuwssite 1limburg. Syrische vluchtelingen zouden 'in zak en as' zitten, maar tot rust zijn gekomen omdat er nog mogelijkheden zijn om de familie bij elkaar te houden. Na een afwijzing door de Raad van State rest alleen nog de stap naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. De advocaat van het vluchtelingengezin, Abdelhadi El Aqde, zegt de gang naar Straatsburg met zijn cliënten te bespreken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.